Krateri iz Drugog svjetskog rata otkriveni u Vinkovcima

Tanjug
Krateri iz Drugog svjetskog rata otkriveni u Vinkovcima

VINKOVCI - Tokom arheoloških istraživanja na lokaciji novog trgovačkog centra u Vinkovcima, arheolozi Gradskog muzeja su, pored rimskih i praistorijskih nalaza, uočili u tlu mrlje, širine 15 metara, za koje se pretpostavlja da su krateri od bombardovanja tog grada 1944. godine.

"Nakon istraživanja i razgovora s bivšim vlasnicima zemljišta potvrdili smo da se zapravo radi o kraterima koji su nastali najvjerovatnije tokom posljednjeg savezničkog bombardovanja Vinkovca koje se dogodilo 17. oktobra 1944. godine, pre tačno 78 godina", naveli su iz vinkovačkog Gradskog muzeja a preneo je Index.hr.

Tokom tog bombardovanja, 60 savezničkih aviona nanijelo je, kako se navodi, i najveću štetu, jer je uništeno više od 400 vagona i 15 lokomotiva, saobraćaj na pruzi Zagreb-Beograd bio je prekinut deset dana, uništena stanica je obnovljena tek nakon završetka rata, a poginulo je 87 i ranjeno 131 građanin Vinkovaca.

"Kako su se na kolosecima u tom trenutku nalazili vozovi koji su prevozili gorivo i municiju, kao i sanitetski vozovi s ranjenim nemačkim vojnicima, pretpostavlja se da je poginulo i ranjeno više hiljada osoba. S obzirom na moguće smerove dolaska aviona, nešto je veća verovatnoća da se ovde radi o završetku bombardovanja, odnosno o poslednjim bombama koje su avioni izbacili pre povratka u bazu", naveli su iz Gradskog muzeja u Vinkovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana