Kraj toplotnog talasa ili samo predah?

GS
Kraj toplotnog talasa ili samo predah?

BANjALUKA - Toplotni talas koji je, uz manje oscilacije u maksimalnoj temperaturi vazduha, trajao od kraja jula završen je u nedjelju, 18. avgusta, uz pljuskove sa grmljavinom i lokalne nepogode, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Tokom tog perioda najtopliji gradovi u Republici Srpskoj bili su Višegrad sa 42,4 stepena i Zvornik sa 41,8 stepeni Celzijusovih.

U svim predjelima je bilo vrlo toplo, a temperatura iznad 30 stepeni izmjerena je i na planinama.

Poslije rekordnog broja tropskih noći u julu, u Banjaluci je i u avgustu zabilježen najveći broj tropskih noći od kad se vrše mjerenja. Bilo je čak osam tropskih noći, do 19. avgusta, a prethodno je maksimum iznosio pet tropskih noći iz 2018. godine.

Iz Zavoda podsjećaju da je od 27. jula temperatura svakodnevno u većini predjela prelazila 30 stepeni, a posebno je bilo vruće od 9. avgusta kada je ponovo jačao uticaj grebena sa jugozapada uz priliv veoma toplog vazduha sa sjevera Afrike.

Ističu da je svakim danom bilo sve toplije, a maksimalna temperatura vazduha je prelazila 40 stepeni Celzijusovih od 13. do 18. avgusta.

Bilo je i uglavnom suvo uz rjeđu pojavu lokalnih pljuskova. Pljuskovi su bili nešto češći u periodu od 14. do 18. avgusta kada je ponegdje bilo i lokalnih nepogoda.

Zbog dugog veoma toplog i sušnog perioda došlo je i do pojave požara na otvorenom, a najjači su bili u regionu Zelengore i u Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana