Kraj oktobra možda donosi i snijeg?

Agencije
Kraj oktobra možda donosi i snijeg?

BANjALUKA - Sljedeća nedjelja će donijeti raznovrsne vremenske uslove sa izraženom temperaturnom inverzijom i prisustvom hladne košave, dnevne temperature biće između 15°C i 20°C, pružajući prijatne uslove tokom većeg dijela dana. Međutim, jutarnje temperature će biti znatno hladnije, u rasponu od 5°C do 10°C.

Meteorolog Ivan Ristić sredinom nedjelje najavljuje udar hladne košave.

"Promjene u globalnoj atmosferskoj cirkulaciji rezultirale su dominacijom umjereno-kontinentalne klime u našem regionu. Tokom sljedeće nedjelje, sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona će značajno uticati na vrijeme. Ovi anticikloni donose stabilne atmosferske uslove, ali i promjene u temperaturi", navodi Ristić.

Marko Čubrilo najavljuje, takođe, stabilno vrijeme u našem dijelu Evrope biti pod uticajem stabilnog i jakog anticiklona, koji će uslovljavati suvo vrijeme.

"Do oko 25. oktobra vjerovatno će vrijeme ostati stabilno, s hladnim noćima i jutrom, ponegdje uz pojavu magle, dok su na visokim kotlinama planina preko 1.500 metara nadmorske visine, moguće i prizemne mrazeve. Tokom dana očekuje se malo do umjereno oblačno ili pretežno sunčano vrijeme uz vrlo prijatne temperature", objašnjava Čubrilo.

Maksimalne temperature će se kretati od 14 do 23 stepena Celzijusa, dok bi na jugu regiona lokalno moglo biti i oko 26 stepeni Celzijusa. Dodaje i da će u periodu od 18. do 20. oktobra u košavskom dijelu regiona moguć pojačan jugoistočni vjetar.

"Oko 25. oktobra postoji mogućnost pogoršanja vremena i jačeg zahlađenja, koje bi po trenutnim podacima planinama regiona moglo donijeti i prvi konkretniji snježni pokrivač. Kako je to za sada jako dalek period, nema potrebe suviše pričati o tome, već valja uživati u narednih desetak dana koji će donijeti lijepu stranu jeseni", zaključuje Čubrilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana