Kozaračko kolo na najvišem vrhu Turske! (FOTO)

Glas Srpske
Kozaračko kolo na najvišem vrhu Turske! (FOTO)

BANjALUKA - Prijedorski planinari iz PD „Klekovača“ uspješno su danas osvojili planinu Ararat koja predstavlja najviši vrh u Turskoj, a potom pomenuti podvig proslavili, a kako drugačije, nego kozaračkim kolom.

Ekspedicija, koja je završena danas velikim finalom, počela je 27. jula, a prema riječima jedne od učesnica, Bojane Derkuća Bevandić, pripreme za ovaj podvig trajale su dugo.

- Sam dolazak do planine je zahtjevan  i počeo je putem od Prijedora do Sarajeva te letom na relaciji Sarajevo- Istanbul, potom Istanbul – Igdir, a zatim transferom kombijem do grada Dogubajazit na samoj granici sa Iranom te najzad transportom do sela Eli odakle počinje uspon. Ararat je vulkanska planina i nije, za razliku od alpskih planina, u tehničkom smislu zahtjevna za penjanje – kaže ona.

A snow covered mountain topDescription automatically generated

Međutim, dodaje Bojana, ono što jeste izazov na ovako visokim gorama je aklimatizacija odnosno privikavanje tijela na vazduh sa znatno manje kiseonika te privikavanje na niske temperature.

- Smješteni smo bili u šatorima koji se nalaze u baznim kampovima na 3.200 i 4.200 metara. Kampovi su dobro organizovani i obezbjeđuju svu logistiku neophodnu za boravak na planini a domaćini i lokalni vodiči su izuzetno ljubazni i predusretljivi. Transport prtljaga se obavlja konjima. Sa tri aklimatizaciona  i završnim usponom postigli smo  naš cilj - uspon na vrh koji se nalazi na 5.137 metara i silazak na polaznu tačku za četiri dana - ističe Derkuća Bevandić.

A group of people on a snowy mountainDescription automatically generated

Pozitivna stvar je, ističe Bojana, što ih je pratilo dobro vrijeme.

- Takođe, planina je bila blagonaklona prema nama i dopustila da stanemo na njen vrh.Osim planinarenja boravak u ovom dalekom kraju svijeta smo iskoristili i za obilazak kulturno - istorijskih spomenika  od kojih se, po svom značaju izdvaja Isak pašina palata te lokalitete u podnožju Ararata na kome se, prema legendi nalaze ostaci Nojeve arke po čemu je ova biblijska planina i najpoznatija. Sve u svemu jedno od putovanja koja vas promijene i koja pamtite cijelog života - zaključila je ona.

A group of horses with backpacks on a rocky mountainDescription automatically generated

A group of people hiking on a rocky mountainDescription automatically generated

A person holding a bannerDescription automatically generated

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana