Kozarska Dubica: Otvorena manifestacija „Zapjevajmo, zaigrajmo“

Srna
Kozarska Dubica: Otvorena manifestacija „Zapjevajmo, zaigrajmo“

KOZARSKA DUBICA - U Domu kulture u Kozarskoj Dubici večeras je svečano otvorena višednevna kulturno-zabavno-turistička manifestacija pod nazivom „Zapjevajmo, zaigrajmo“ čiji je cilj promocija tradicije i običaja, te očuvanje nacionalnog identiteta.

Dijana Kondić, direktor Centra za informisanje i kulturu koji je nosilac projekta i organizator manifestacije, rekla je da su lokalna kulturno-umjetnička društva pripremila program u kome su se pjesmom i igrom predstavili ojkačke grupe, pjevači amateri, pjevačke izvorne grupe, glumci i stend ap komičari, te vokalni solisti, a u naredne dvije sedmice obići će i ruralne dijelove opštine.

„Iako je tradicija sinonim za prošlost, to je živa i mnogostruka snaga koja je potrebna kao temelj za očuvanje jednog društva i nacionalnog identiteta“, istakla je Kondićeva.

Ona je navela da projekat uvezuje urbane i ruralne krajeve opštine, te ujedno promoviše turističke potencijale ovog kraja.

„Zahvaljujem onima koji su prepoznali značaj naše ideje, a to su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma i ministar Denis Šulić, opština Kozarska Dubica na čelu sa načelnikom Radenkom Reljićem i domaći preduzetnici“, navela je Kondićeva.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Predrag Tešić koji je izrazio nadu da će ona postati tradicionalna.

„Pjesma čuva naše običaje, a to i treba da nam bude cilj. Ovakve manifestacije treba da se održavaju što češće u sve i jednom našem mjestu i doprinijeće da sačuvamo naše običaje i našu vjeru“, naglasio je Tešić.

Pokrovitelj manifestacije je opština Kozarska Dubica, a zamjenik načelnika opštine Marko Tankosić rekao je da je projekat veoma značajan.

„Cilj manifestacije je očuvanje tradicije, običaja i naše kulture. Mi koji obavljamo različite funkcije na lokalnom i republičkom nivou treba da se pobriemo da ovakvih projekata bude što više“, izjavio je Tankosić.

On je podsjetio da je opština u proteklom periodu uradila niz stvari da pomogne kulturno-umjetničkim društvima, pa je tako nedavno na finansiranje iz lokalnog budžeta uvrstila KUD „Un“ i Srpsko pjevačko društvo „Višnjić“.

Večerašnju manifestaciju pratili su i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, poslanik u Narodne skupštine Spske Dragan Brdar, predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić, te brojni Dubičani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana