Kovač: Jasenovac - najveće stratište srpskog naroda ikada

Srna
Foto: JadranTrebinje.ba

TREBINJE - Koncentracioni logor Jasenovac najveće je stratište koje se ikada dogodilo srpskom narodu i to sadašnje i buduće generacije nikada ne smiju da zaborave, izjavio je danas predsjednik Udruženja logoraša regije Trebinje Vukan Kovač.

”To moramo da držimo kao istorijski dragulj. Potrebno je da mlade dovodimo u Jasenovac i da se u školskim klupama izučava tragična sudbina našeg naroda”, rekao je Kovač povodom Dana sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac, koji će biti obilježen u neđelju, 23. aprila u Spomen-području “Donja Gradina”.

Kovač je podsjetio da je u svakom proteklom ratu znatan dio srpskog stanovništva završavao u logorima, kao što je onaj u Aradu, Jasenovcu i u stratištima po hercegovačkim jamama, a u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu u raznim logorima u BiH i Hrvatskoj, u kojima se nečovječno i nehumano postupalo prema njima.

On je podsjetio da su logor Jasenovac, kao i hercegovačke jame, bili tabu tema 40 godina, te izrazio zadovoljstvo što je došlo vrijeme da se o tome može slobodno govoriti.

Kovač je naglasio da su stotine hiljada pripadnika srpskog naroda, žena, đece i nejači stradale u zloglasnom Jasenovcu, Donjoj Gradini i ostalim stratištima na prostoru bivše Jugoslavije.

“To su strašne stvari koje su se događale srpskom narodu, ali svijet nimalo nema osjećaja da pogleda na naše žrtve. Činjenica je da je najviše stradalih, po bilo kom osnovu u bilo kojim ratovima, bilo srpske nacionalnosti, i to u borbi za slobodu i oslobađanje od okupatora”, rekao je Kovač, koji je i sam proveo u logorima u Hrvatskoj skoro četiri mjeseca tokom posljednjeg rata.

On je naglasio da, nažalost, naročito vezano za posljednji Odbrambeno-otadžbinski rat u BiH, postoje nastojanja da se srpski narod pogrešno predstavi i svrsta na pogrešnu i nelogičnu stranu.

“Pokušali su da nam zametnu trag, ali čvrst i hrabar srpski narod je uspio da se održi i pokazao je da je najsložniji kada mu je najteže”, rekao je Kovač.

Kovač je rekao da se tužna sudbina srpskog naroda događa iz vijeka u vijek i da bi zato, možda umjesto izraza “njegovanje kulture sjećanja” bilo priličnije reći “sjećanje na istorijske događaje iz tragične prošlosti srpskog naroda”.

U Donjoj Gradini će u neđelju, 23. aprila, biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora “Jasenovac”, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

Prema podacima Spomen-područja “Donja Gradina”, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista.

U Jasenovcu je stradalo 20.000 đece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana