Kotur: Edukacijom ojačati udruženja da samostalno pišu projekte

Srna
Kotur: Edukacijom ojačati udruženja da samostalno pišu projekte

BANjALUKA - Predsjednik Saveza Republike Srpske za rijetke bolesti Biljana Kotur istakla je značaj jačanja resursa i edukacija u pisanju projekata kako bi se osigurala sredstva za funkcionisanje udruženja iz ove oblasti.

Koturova je navela da Savez za rijetke bolesti zajedno sa Institutom za populaciju i razvoj iz Sarajeva sprovodi treninge pisanja projekata, dodavši da je donator EU, sa ciljem jačanje uloge civilnog društva.

Ona je rekla da današnjoj edukaciji u Banjaluci prisustvuju predstavnici 20 udruženja iz oblasti rijetkih bolesti iz Republike Srpske koja imaju priliku da se upoznaju o pisanju projekata i osiguranju sredstva za funkcionisanje.

“Edukacijom pokušavamo i mlade osnažiti i više uključiti, jer nekako sve se svelo na brigu o bolesti, a ne uspijevamo se sami izboriti za sebe”, rekla je Koturova Srni.

Ona je navela da ovakve edukacije doprinose i boljoj vidljivosti udruženja, naglasivši da se na njoj treba još raditi.

Koturova je istakla da zvanična evidencija rijetkih bolesti vodi u Centru za rijetke bolesti Republike Srpske, te da je do sada registrovano oko 600 oboljelih koji imaju 200 različitih dijagnoza.

“Kod nas u Savezu je registrovano 280 oboljelih i 130 različitih dijagnoza”, rekla je Koturova.

Predsjednik Udruženja roditelja djece sa autizmom “Duga” iz Gradiške Saša Kasagić rekao je Srni da su veoma bitne ovakve edukacije.

On je istakao da “Duga” ima jako dobru saradnju sa Savezom za rijetke bolesti, izrazivši očekivanje da će se saradnja nastaviti u smislu što bolje edukacije i podrške lica sa invaliditetom.

Predavač na treningu projektnog menadžmenta i prikupljanja sredstava iz fondova Almir Paočić rekao je Srni da organizacije civilnog društva u BiH i regionu imaju jako mnogo problema sa finansiranjem održivosti i opstanka.

“Jedini način za finansiranje njihovih projekata, odnosno aktivnosti je kroz projektni menadžment i apliciranje različitih projektnih prijedloga kako za domaće tako i strane fondove”, naveo je Paočić.

On je rekao da se udruženja i organizacije civilnog društva moraju okrenuti ka projektnom menadžmentu i sticanju ovih znanja.

Edukacija za korisnička udruženja iz oblasti rijetkih bolesti iz Republike Srpske o pisanju projektnih prijedloga održana je u hotelu “Jelena” u organizaciji Saveza za rijetke bolesti i podršku Instituta za populaciju i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana