Kosci iz Srpske nastupili na Vojvođanskoj kosidbi

Srna
Kosci iz Srpske nastupili na Vojvođanskoj kosidbi

BEOGRAD - Tradicionalna manifestacija "Vojvođanska kosidba" održana je danas u Bačkom Dobrom Polju kod Vrbasa gdje se okupilo dvadesetak takmičara iz Srbije i Republike Srpske.

Među koscima, od kojih je većina ili je porijeklom iz Srpske, našli su se i jedna žena i jedno dijete.

Pobjednik je Nedeljko Kerlec iz Rumenke, porijeklom iz Janja kod Šipova. Drugo mjesto zauzeo je Drago Ivanić, a treće Đuro Kerkez iz Bosanskog Petrovca.

Vojvođanska kosidba održana je u organizaciji istoimenog udruženja i uz podršku opštine Vrbas, lokalne turističke organizacije i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, u čije je ime prisustvovao samostalni stručni saradnik Borislav Maksimović.

Maksimović je rekao Srni da manifestacija u Bačkom Dobrom Polju na lijep način čuva tradiciju, prenoseći mladim generacijama običaje i vještine predaka.

"Istovremeno, na ovaj način se razvija saradnja i povezivanje naših ljudi s obje strane Drine i održavaju se veze sa zavičajem u Republici Srpskoj, odakle su porijeklom brojni stanovnici Bačkog Dobrog Polja i opštine Vrbas", istakao je Maksimović.

Predsjednik Udruženja "Vojvođanska kosidba" Cvijeta Knežević rekla je da je ovogodišnja manifestacija ponovo ispunila svoju svrhu.

"Želim da sačuvam običaje rodnog kraja, jer sam rođena u selu Gelići kod Kotor Varoša. Zato bih volela da i tamo organizujemo kosidbu. Mi odlično sarađujemo sa opštinom Kotor Varoš i potrebno je samo da obezbedimo sponzore", naglasil je Kneževićeva.

U okviru "Vojvođanske kosidbe", 13. po redu, tradicionalno su održana i takmičenja u nadvlačenju konopca, nadvlačenju štapa, bacanju kamena s ramena i skoku u dalj, kao i vatrogasno takmičenje za najmlađe u gađanju meta vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana