Košarac: Zajednički sprovoditi obaveze iz ugovora o energetskoj zajednici

GS
Foto: Srna

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je BiH preuzela jednogodišnje predsjedavanje Energetskom zajednicom, u okviru kojeg je potrebno nastaviti zajedničke napore na sprovođenju aktivnosti i obaveza preuzetih iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

Košarac je rekao i da je u svim procesima potrebno obezbijediti punu vidljivost Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, jer je energetika u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta, navedeno je na “Instagram” profilu Košarca.

“Moja politika je očuvanje energetskog suvereniteta Srpske i FBiH, a što se tiče Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ono ima isključivo koordinišuću ulogu. Ohrabren sam činjenicom da je Savjet ministara usvojio Odluku o kvalitetu naftnih tečnih goriva, što je bila naša obaveza iz Drugog energetskog paketa. Usvajanjem i ove odluke bliži smo članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji”, naglasio je Košarac.

On je izrazio opredijeljenost ovog ministarstva da, u punoj koordinaciji sa nadležnim institucijama Srpske i FBiH, radi na sprovođenju obaveza iz Trećeg i Četvrtog energetskog paketa.

Košarac je podsjetio da je Srpska već uskladila svoju legislativu sa evropskim standardima, što je prepoznato u Energetskoj zajednici i ocijenjeno kao vrlo dobra politika institucija Srpske, naglasivši da je i FBiH to nedavno uradila.

“Pripremili smo nacrt Integrisanog energetskog i klimatskog plana za BiH do 2030. godine, koji predviđa postepenu dekarbonizaciju energetskog sektora, čime bi, s jedne strane, bile sprovedene međunarodne obaveze iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, a sa druge, vodilo bi se računa da snabdijevanje građana energijom ostane bezbjedno i pouzdano, te da imaju pristupačnu energiju”, ukazao je Košarac.

On je izrazio opredijeljenost za sprovođenje dekarbonizacije energetskog sektora i dostizanje kriterijuma karbonske neutralnosti do 2050. godine.

Osnovni pristup procesu dekarbonizacije, istakao je Košarac, sprovodi se postepenim izlaskom iz fosilnih goriva, te prelaskom na korištenje obnovljivih izvora energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana