Košarac: Turizam ključna privredna grana za promociju regionalne saradnje

Srna
Košarac: Turizam ključna privredna grana za promociju regionalne saradnje

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Tirani da turizam ima veliki društveni, ekonomski i politički značaj, te da ova grana privrede može biti ključna za promovisanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.

Košarac je u obraćanju na ministarskoj konferenciji zapadnog Balkana “Uklanjanje prepreka za održivi razvoj turizma” u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), rekao da je ovaj skup prilika za afirmaciju reuzltata turističkih radnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH), kao i adekvatnih politika nadležnih entitetskih institucija u ovoj oblasti.

“Podaci govore da je u 2021. godini za 146 odsto povećan broj turističkih posjeta u odnosu na 2020. godinu. To je najbolji pokazatelj adekvatnih politika nadležnih institucija u revitalizaciji turističkog sektora nakon pandemije virusa korona”, poručio je Košarac.

On je pohvalio napore nadležnih entitetskih ministarstava i vlada Republike Srpske i Federacije BiH na saniranju negativnih posljedica pandemije, te ocijenio da su mjere poput finansiranja određenih aktivnosti i dođele vaučera dale vidljive rezultate.

Košarac je posebno istakao značaj regionalnog tržišta, povezivanja i zajedničkog turističkog proizvoda, pri čemu je konstatovao da je neophodno iz deklarativne preći na operativnu fazu i preduzeti konkretne mjere u korist građana i turističkih radnika svih zemalja regiona.

“Naša šansa je u strateškom pristupu i razvoju turizma, jer imamo zavidne prirodne ljepote koje su atraktivne kako za domaće, tako i za strane turiste. Moramo uložiti dodatne napore u njihovoj promociji, ali i ozbiljno se posvetiti da kroz regionalne inicijative radimo na unapređenju infrastrukture, koja je preduslov za razvoj turizma”, konstatovao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ukidanje naplate putarine na dionici koja povezuje Trebinje i Herceg Novi dobar je primjer zajedničkog rada na uklanjanju infrastrukturnih barijera s ciljem boljeg povezivanja i bolje saobraćajne i putne komunikacije.

Košarac je ocijenio da institucije moraju pružiti maksimalnu podršku razvoju turističkog sektora, pri čemu je kao primjer pozitivne prakse istakao strateške investicije Vlade Republike Srpske u Olimpijski centar “Jahorina”.

“To je konkretan primjer dobrog odnosa i strateškog pristupa institucija Republike Srpske razvoju i unapređenju turističkih kapaciteta. Takođe je važno pomenuti i značajne investicije ljudi iz realnog sektora u turizam. Takvih primjera je mnogo u Republici Srpskoj i FBiH i što je najvažnije, imaju odlične i uspješne rezultate rada”, naveo je Košarac.

On je rekao da je u narednom periodu neophodno fokus staviti na privlačenje stranih investicija u domaći sektor turizma.

“S tim u vezi, smatram da u periodu koji je pred nama moramo raditi na uspostavljanju što većeg broja integrisanih graničnih prelaza, kako bismo omogućili lakši i brži protok ljudi, te smanjili gužve na granicama u toku turističke sezone”, istakao je Košarac.

U delegaciji sa Košarcem na današnjoj konferenciji bili su prisutni ministar turizma i ekologije FBiH Edita Đapo i rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske Marko Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana