Košarac: Treba da budemo ponosni na domaće vinare

Srna
Košarac: Treba da budemo ponosni na domaće vinare

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac otvorio je večeras u Sarajevu “Veče bosanskohercegovačkih vina”, uz poruku da Republika Srpska i Federacija BiH /FBiH/ treba da budu ponosne na svoje vinare, da se treba pobrinuti da se donese zakon o vinu i još intenzivnije raditi na osvajanju trećih tržišta, posebno evroazijske carinske unije, ali i na zaštiti domaćih proizvođača.

Košarac je rekao da u Republici Srpskoj na 600 hektara ima 34 proizvođača vina, a u FBiH oko 40, što je, kako ocjenjuje, dovoljan kapital za budućnost ove branše.

On je pozdravio napore domaćih vinara da istraju u svom poslu i da se kvalitetom svojih proizvoda izbore na izlazak na strana tržišta, u čemu će imati podršku i resornih ministarstava i Spoljnotrgovinske komore /STK/ BiH.

Prema njegovim riječima, iz BiH je za 10 mjeseci ove godine izvezeno vina u vrijednosti od oko 5,2 miliona KM.

Zvanicama i gostima ove manifestacije prigodnim riječima obratili su se i predsjednik STK BiH Ahmed Egrlić, predsjednik kompanije “Vukoje” Radovan Vukoje, kao i predstavnik STK BiH Ognjenka Lalović, koja je istakla da su se večeras predstavila 22 izlagača vina, četiri proizvođača sira i jedan proizvođač suhomesnatih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana