Košarac: Naučna saznanja koristiti protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada

Srna
Košarac: Naučna saznanja koristiti protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da su neophodna geološka istraživanja koja bi bila osnova odlučne borbe da se stručna i naučna saznanja koriste kao argumentacija protiv namjere Hrvatske da na lokalitetu Čerkezovac u Trgovskoj gori gradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Košarac je, u pauzi sastanka u Zvorniku sa stručnjacima geologije i seizmologije, odnosno Ekspertskog tima koji se bavi navedenom problematikom, rekao novinarima da je za Republiku Srpsku i Federacijeu BiH, odnosno BiH, neprihvatljiva gradnja ovog odlagališta, cijeneći da je značajno očuvati priorodne resurse i ljepotu rijeke Une u čijoj okolini živi oko 250.000 stanovnika u 13 opština Srpske i Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske obezbijedila milion KM za slučaj Trgovska gora, koja će biti korištena za geološka istraživanja na teritoriji Republike Srpske.

On kaže da bi tu vrstu istraživanja koristile institucije Srpske zajedno sa članovima Ekspertskog tima, te da se razmišlja i o uključivanju međunarodnih eksperata u taj proces.

On je naveo da bi istraživanja koja se budu vršila na nivou FBiH finansirala Vlada FBiH, koja je obezbijedila sredstva za tu namjenu, i naglasio da su sredstva obezbijeđena i kao jedinstven politički stav o tom pitanju.

- U budućem periodu značajno ćemo raditi na međunarodnom planu sa Slovenijom i Hrvatskom o tim pitanjima - istakao je Košarac.

On je ocijenio da još postoji mogućnost da Hrvatska promijeni svoje odluke i pronađe drugu lokaciju u partnerstvu sa Slovenijom.

- Naši stručnjaci iz pravnog tima već su pokazali odlučnost da na adekvatan način na međunarodnim forumima i konferencijama zagovaraju našu politiku, a to je onemogućavanje Hrvatske u svojoj namjeri da gradi odlagalište, te istovremeno ukazujući na propuste Hrvatske koja nije obavještavala organe i institucije u BiH o pitanju odlagališta - rekao je Košarac.

On je istakao da će se na osnovu nalaza Ekspertskog tima, a u saradnji sa vladama Republike Srpske i FBiH, naći obim i model angažovanja međunarodnih eksperata, te sa odgovarajućim argumentacijama na adekvatan način ta pitanja perezentovati na međunarodnim forumima da bi se onemogućila Hrvatska u namjeri da na tom lokalitetu gradi sporno odlagalište.

Zamjenik direktora Geološkog zavoda Republike Srpske Cvjetko Sandić smatra da su geološke, seizmološke, inženjerskogeološke i hidrogeološke podloge možda najključniji argument u odbrani gradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

- Imamo jedna problem, koji nije naš, da geološka karta Novi Grad do sada nije publikovana pa ćemo pokušati da na nivou ovog sastanka dogovorimo kakve su dalje aktivnosti vezane za publikovanje te katre koja je prvi preduslov za sva dalja istraživanja - naglasio je Sandić.

Sandić je istakao da Geološi zavod Republike Srpske ima stručne kapacitete koji mogu poslužiti kao geološka podloga, geološka argumentacija u odbijanju namjere Hrvatske da gradi odlagalište nuklearnog otpada na teritoriji na kojoj su predvidjeli.

On je rekao da je Geološki zavod Republike Srpske prvi put uključen u problematiku Trgovske gore i da je do sada, na neki način, izbjegavan ili nije bio uključen u sve aktivnosti Ekspertskog tima.

Sandić smatra da je veoma važno da Geološki zavod Republike Srpske bude dio ovog tima jer je respektabilna institucija iz ove oblasti.

Zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost i koordinator Ekspertskog tima oko pitanja Trgovske gore Emir Dizdarević rekao je da će, s obzirom da Hrvatska ne odustaje od izgradnje centra za upravljanje radioaktivnim otpadom, Ekspertski tim nastaviti sa zacrtanim projektnim zadatkom oko istraživanja tla, odnosno geoloških, hidrogeoloških i seizmoloških aktinosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana