Košarac, Guljaš : Neprihvatljiva praksa da EU postavlja političke uslove pred domaće političare

Srna
Foto: Agencije

ISTOČNO SARAJEVO- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da su evropske integracije jedan od važnih spoljnopolitičkih prioriteta BiH, ali da je neprihvatljiva praksa da EU postavlja političke uslove pred domaće političke zvaničnike.

"Takav odnos štetan je za BiH u cjelini. Republika Srpska je snažan zagovornik dosljedne primjene Dejtonskog sporazuma i dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez stranog intervencionizma", rekao je Košarac tokom radnog ručka u Istočnom Sarajevu sa delegacijom Vlade Mađarske koju je predvodio ministar Gergelj Guljaš.

Košarac je ponovio da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan u skladu sa međunarodnim pravom.

S tim u vezi, on je dodao da institucije Republike Srpske nikada neće prihvatiti nametnute i nelegitimne odluke njemačkog građanina, koji nema legitimitet visokog predstavnika, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Posebno zabrinjavajuće je to što neustavne institucije Tužilaštvo BiH i Sud BiH na osnovu nelegitimnih odluka nelegitimnog stranca pokreću proces protiv institucija Republike Srpske i legitimno i legalno izabranog predsjednika Milorada Dodika", naveo je Košarac.

On je istakao da optužnica predstavlja politički progon Milorada Dodika i direktan napad na instituciju predsjednika Republike Srpske i njene druge institucije.

Košarac je rekao da je za Republiku Srpsku sporna odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević", jer predstavlja grubi nasrtaj na ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum.

"Nažalost, u BiH je prisutan negativan uticaj pojedinih zapadnih zemalja, koje u saradnji sa dijelom bošnjačke političke elite, kreiraju rješenja koja nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH. To dodatno komplikuje odnose u zemlji", naglasio je Košarac.

Na radnom ručku delegacija istaknuto je da su BiH i Mađarska prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja.

Košarac je pozdravio činjenicu da Mađarska ima univerzalan pristup prema unutrašnjim pitanjima u BiH, te da poštuje Dejtonski sporazum i ustavno uređenje BiH.

Sagovornici su konstatovali da postoji otvoren prostor za povećanje spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Mađarske, te da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje, s fokusom na poljoprivredni i energetski sektor, navodi se u saopštenju.

Košarac je zahvalio za program podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske, te dodao da je to rezultat dobrih i prijateljskih odnosa predsjednika Republike Srpke Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana.

On je informisao delegaciju Vlade Mađarske o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na stav Republike Srpske o potrebi dosljedne primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma i dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez međunarodnog intervencionizma, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana