Košarac: Đubrivo iz Turske stiglo zahvaljujući institucijama Srpske

Srna
Foto: Srna

GRADIŠKA - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da su, zahvaljujući rezultatu rada svih nadležnih institucija Republike Srpske, u Gradišku stigle prve ugovorene količine mineralnog đubriva iz Turske.

"Ovo je rezultat kontakta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa turskim predsjednikom Tajpom Erdoganom na nedavnom samitu u Antaliji", rekao je Košarac danas novinarima u Novoj Topoli. Košarac je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske adekvatno reagovalo po ovom pitanju.

"Resorno ministarstvo je na zahtjev Vlade Republike Srpske izvršilo sve pripremne aktivnosti da bi se spoljnotrgovinski promet mogao odvijati u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom", istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ovo je realizovano zahvaljujući uspješnim aktivnostima Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanije "Golić trejd" iz Gradiške u koordinaciji sa Ambasadom Turske u BiH. On je rekao da je vidljivo da je Republika Srpska spremna da u ovakvim teškim vremenima adekvatno reaguje, ističući da je iz Turske ukupno odobreno 30.000 tona mineralnog đubriva, od čega po 14.000 tona pripada Srpskoj i FBiH, te 2.000 tona Brčko distriktu.

"Uvjeren sam da će sa aspekta potreba za agrotehničkim mjerama na vrijeme moći da se distribuiše i proda ova količina mineralnog đubriva kako bi ga poljoprivrednici na vrijeme mogli koristiti", napomenuo je Košarac.

On je izrazio očekivanje da će i FBiH postupiti identično jer, prema informacijiama kojim raspolaže, taj entitet još ništa nije uradio po ovom pitanju.

"Od Ambasade Turske u BiH nemamo informaciju da je bilo koja firma iz FBiH sklopila poslovni dogovor sa kompanijama iz Turske da bi mogao da funkcioniše spoljnotrgovinski promet", pojasnio je Košarac.

Predstavnik kompanije "Golić trejd" Aleksandar Golić rekao je novinarima da su iz Turske stigle prve količine od 3.000 tona mineralnog đubriva KAN za prihranu biljaka koje će biti dostupne poljoprivrednim proizvođačima po povoljnijim cijenama.

"Cijene ovog đubriva će biti znatne niže od aktuelnih tržišnih cijena za 15 do 20 odsto", rekao je Golić. Isporuci ugovorenih količina mineralnog đubriva iz Turske u Fabrici stočne hrane "Golomiks" u Novoj Topoli, koja posluje u sastavu kompanije "Golić trejd", osim Košarca, prisustvovali su i pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić, te predstavnici ove kompanije.

Košarac je rekao  da će tim Evropske komisije krajem maja u BiH izvršiti nadzor u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa u zemlje EU.

"Vjerujem da ćemo na temelju eventualnih primjedbi u nekom kraćem roku savladati sve te poteškoće u pogledu proizvodnje, prerade, laboratorije i kontrole da bi što prije omogućili izvoz crveno mesa – goveđeg i svinjskog - u EU".

On je istakao da je, po preuzimanju mandata u resornom ministarstvu, uz konsultacije sa predsjedavajućim u Savjetu ministara Zoranom Tegeltijom i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, politika bila takva da se otvore nova tržišta. "Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, u koordinaciji sa Kancelarijom za veterinarstvo, to pitanje je otvorilo i upitnike dostavilo nadležnim tijelima Evropske komisije. Popunili smo u prvom stepenu upitnik", istakao je Košarac.

On je rekao da je prije preuzimanja mandata zatekao paradoksalnu situaciju u resornom ministarstu, koje u prethodna dva mandata nije bilo pokriveno aktivnostima u vezi sa izvozom crvenog mesa u zemlje EU.

"To je potpuno neshvatljivo, a pri tome smo objeručke prihvatali sve što dolazi iz EU. Mislim da je bila logična situacija da se borimo da našim poljoprivrednicima, koji imaju mogućnost da uvezu živu stoku iz EU, omogućimo izvoz crvenog mesa u zemlje EU", pojasnio je.

Košarac je rekao da je u pogledu izvoza crvenog mesa iz BiH važno zadržati tržište zemalja CEFTE i otvoriti pitanje ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

"Otvorili smo usaglašavanje veterinarskih sertifikata i sa drugim zemljama. Nedavno smo obaviješteni da je Izrael prihvatio naš prvi upitnik i očekujemo da ćemo iduće sedmice dobiti odgovor iz drugog stepena prema Izraelu", rekao je Košarac.

On je istakao da za izvoz crvenog mesa postoji i tržište Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Malezije. "Potrebno je da se mi adaptiramo da bismo pomogli ljudima koji se bave realnim sektorom i u prerađivačkom sektoru da bi se pozicionirali na svim drugim tržištima", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana