Kos: Pismo britanskog ambasadora sam doživjela kao direktan pritisak

GS
Kos: Pismo britanskog ambasadora sam doživjela kao direktan pritisak

Glavni i odgovorni urednik ATV-a Milijana Kos, nako što joj je ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli uputio pismo zbog priloga emitovanog na pomenutoj televiziji, kaže da joj nije poznato da ambasador neke zemlje, za kojeg se jasno zna šta su mu obaveze, piše glavnom uredniku medija, te da je to doživjela kao direktan pritisak na profesionalan rad.

"Tu je, očigledno prisutna određena doza njihovog straha da li ćemo mi da nastavimo da istražujemo i izvjesnu gospođu i sve koji na ovim prostorima ne rade u skladu sa onim što im njihova država daje kao obavezu kada dolaze u neku zemlju kao diplomate", navela je Kos.

Kos je rekla da je, nakon pisma ambasadora, shvatila da je ATV očigledno napravio pravi potez, objavivši prilog u kojem je ukazao na ljude koji rade u britanskoj Amabasadi u BiH, odnosno njihove eventualne namjera i ciljeve nakon sankcija koje su uveli agenciji "Mania", koja je bila angažovana u organizaciji proslave Dana Republike Srpske.

Ona je ocijenila da je nekonvencionalno to što rade Rajli i pojedinci iz Ambasade u BiH, pa je tako doživjela i ovo pismo.

"Veoma dobro znamo da se i britanska i američka ambasada oglase nekim saopštenjem, a ovaj put je pismo direktno poslato na moje ime. To sam razumjela kao pritisak i, nakon konsultacija sa rukovodstvom kuće, i odgovorila. Ne dopuštam bilo kakvu vrstu pritiska bilo koga, pa ako dolazi i od te neke moćne države kao što je Velika Britanija. Mogli su da nađu drugi način da nam se obrate ako misle da nešto nismo dobro uradili ili, kao što sam navela u pismu, preduzmu radnje koje im zakon u BiH, odnosno u Republici Srpskoj dozvoljava", rekla je Kos za Srnu.

Ona je istakla da je u svom pismu pozvala ambasadora Rajlija da posjeti ATV i uvjeri se u profesionalan rad ove medijske kuće, podsjetivši da su tražili stav Ambasade i kada su "pravili" priču o Helen Fluker.

"Poslali smo pitanje da li je tačno da je ta osoba, reći ću žargonski, neko ko ovd‌je vedri i oblači, uzima sebi za pravo da sankcioniše pojedince, kolektive, institucije u Republici Srpskoj. Nismo dobili odgovor. Prilog o tome je završen u 15.00 časova i oni su imali šest sati da odgovore. U odgovoru koji smo dobili nijednom riječju nisu pomenuli osobu na koju smo mi ukazali i tražili informaciju. Prilog bi, možda, mogao da bude drugačiji da su oni odgovorili na postavljeno pitanje", pojasnila je Kos.

Ona je poručila da se zaposleni u ATV ničega ne plaše, nastavljaju da rade objektivno i profesionalno, kao što radi i veliki broj medija u Republici Srpskoj, među kojima je svakako i Novinska agencija Republike Srpske - Srna.

"Krajnje je vrijeme da se svima koji misle da imaju pravo da utiču na rad medija pokaže da to ni u kom slučaju ne mogu", naglasila je Kos i podsjetila da je ATV već treću godinu pod američkim sankcijama uvedenim bez ikakvog obrazloženja Ambasade SAD u BiH.

Ona je navela da su sankcije rezultat njihove proizvoljne kvalifikacije što je apsurd.

"Te proizvoljne kvalifikacije su objavljene u nekom saopštenju iz Ambasade SAD, a kada mi hoćemo da imamo sve informacije, da dobijemo odgovore na sva pitanja i profesionalno obavimo svoj posao kako bi javnosti predočili istinitu i objektivnu priču - ne dobijemo odgovor", istakla je Kos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana