Koronom zaražena još 391 osoba, 16 preminulo

GS
Koronom zaražena još 391 osoba, 16 preminulo

BANjALUKA – Zaraza virusom korona u posljednja 24 časa, u Republici Srpskoj potvrđena je kod 391 osobe, a Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 16 smrtnih slučajeva.

Preminulo je devet muškaraca i sedam žena, srednje i starije životne dobi od kojih su po dvije osobe iz Doboja, Zvornika, Nevesinja i Mrkonjić grada i po jedna  iz Bijeljine, Foče, Kozarske Dubice, Prijedora, Ribnika, Trebinja, Višegrada i Vukosavlja.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama „Sveti Vračevi“ u Bijeljini i „Sveti apostol Luka“ u Doboju obavljeno je testiranje 857 laboratorijskih uzoraka.

Najviše novozaraženih - 88 osoba je iz Banjaluke, 63 iz Trebinja, 40 iz Bijeljine, 22 iz Kozarske Dubice, 15 iz Prnjavora, 14 iz Doboja, 13 iz Zvornika, 12 iz Prijedora, po 10 iz Laktaša i Modriče, devet iz Lopara, po osam iz Kneževa i Šamca, po šest iz Gradiške, Kotor Varoša, Mrkonjić Grada i Foče, a po pet iz Višegrada, Petrova, Ugljevika i Šipova. Po četiri su iz Bileće i Bratunca, po tri iz Broda, Rudog, Sokoca, Teslića i Šekovića, po dvije iz Berkovića, Vlasenice, Srpca, Čelinca o po jedna iz Istočnog Novog Sarajeva, Milića, Pala i Stanara.

Radi se o 173 muškarca i 218 žena, od kojih je 71 mlađe, 208 srednje i 112 starije životne dobi.

Do sada su u Republici Srpskoj potvrđena 84.502 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 4.820 osoba, dok je testiran 344.600.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 647, i to u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 228, a u ostalim bolnicama 419. Na respiratoru je 50 ljudi -  30 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, 20 u ostalim bolnicama.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 6.595 osoba.

- U Republici Srpskoj raste broj potvrđenih slučajeva virusa korona među djecom, uglavnom školske dobi, ali su kliničke slike blaže - rekla je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Jela Aćimović.
Dodala je da je veliki broj djece sa respiratornim simptomima.

-Vrlo često čujemo da se djeca žale na glavobolju, koju ranije nisu imali, a ponekad je to jedini simptom kovida kod djece - navela je Aćimovićeva.

Aćimovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci naglasila da trenutna situacija nije razlog za opuštanje.

-Ne sijemo se opustiti i misliti da djeca ne mogu da obole od teške forme, jer imamo hospitalizacije. Podaci širom svijeta govore da djeca mogu da razviju tešku formu oblasti, od kojih neke završavaju najtragičnije - navela je Aćimovićeva.

Govoreći o vakcinaciji djece protiv sezonskog gripa u Republici Srpskoj, Aćimovićeva je rekla da je ona preporučena, jer su djeca ta koja najviše šire ovu bolest.

Kad je riječ o vakcini protiv virusa korona, Aćimovićeva je navela da je vakcinacija omogućena djeci starijoj od 12 godina, te da je do sada vakcinisano oko 60 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana