Korona ukinula posjete u bolnicama

Anita Janković Rečević
Korona ukinula posjete u bolnicama

BANjALUKA - Zbog rasta broja novozaraženih virusom korona i s ciljem sprečavanja širenja infekcije gotovo sve bolnice u Republici Srpskoj zabranile su posjete do daljeg, a prema riječima ljekara, ohrabrujuće je što klinička slika oboljelih nije teška.

Prema jučerašnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS, virus je u posljednja tri dana potvrđen kod 230 osoba od 444 testirane, a nakon dugo vremena prijavljena su i tri smrtna slučaja.

- Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 95 i to 51 u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, a 44 u ostalim bolnicama. Na respiratoru u UKC-u su četiri pacijenta - stoji u izvještaju Instituta.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije krizni štab Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini zabranio je od juče sve posjete hospitalizovanim pacijentima s ciljem smanjenja rizika, sprečavanja i širenja bolesti. 

- Broj pozitivnih na koronu koji su testirani u Bijeljini sve je veći i zabrinjava što procenat zaraženih dostiže dnevno i do 70 odsto. Trenutno imamo četiri “kovid” pozitivna pacijenta i bolnica je spremna da dočeka novi talas korone. U vrijeme kada nismo imali zaraženih uradili smo servis respiratora i provjeru mreže za medicinske gasove - rekao je šef bijeljinske “kovid” bolnice Mikajlo Lazić.

Posjete su zabranjene i u bolnici u Trebinju, gdje je juče otvoreno i “kovid” odjeljenje na kojem su smještena dva pacijenta. Za istom mjerom bolnica u Prijedoru posegla je još u petak.

- Trenutno na infektološkom odjeljenju imamo deset zaraženih. Riječ je o starijim osobama koje imaju udružene bolesti - rekao je direktor prijedorske bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Andrija Vukotić. Kazao je da se nada da se više neće ponoviti situacija s kraja 2021, kada je smrtnost pacijenata bila velika.

Od juče su zabranjene posjete i u UKC-u RS.

- Mjerom o zabrani posjeta želimo da transmisiju u bolnici svedemo na minimum. Obavezno je i nošenje maski za sve koji se kreću unutar bolničkog sistema - rekla je za “Glas Srpske” načelnica Infektivne klinike UKC-a RS Antonija Verhaz.

Istakla je da brojevi, koji iz dana u dan rastu, govore o pogoršanju epidemiološke situacije, a kao razlog navodi povećano kretanje ljudi.

- Usljed putovanja i druženja došlo je do bržeg širenja virusa. Ova podvarijanta se upoređuje sa virusom koji se najbrže širi, a to je virus morbila. Ono što je dobro jeste lakša klinička slika zaraženih u odnosu na stanja u prethodnim talasima - rekla je Verhazova.

Ona je istakla da nas, prema prognozama SZO, na jesen očekuje novi talas. 

- Rekla bih da je on već počeo. UKC je spreman i sada, za razliku od prije dvije godine, kada smo se prvi put susreli sa virusom, imamo brojna klinička i razna druga iskustva, što nam daje prednost - rekla je Verhazova. 

Direktor bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija kaže da odluku o zabrani posjeta još nisu donijeli, ali da će to učiniti najvjerovatnije danas.

- Sve ukazuje da ćemo ići u pravcu zabrane posjeta. U bolnici imamo pet pacijenata, ali veliki je pritisak na Dom zdravlja - navodi Šešlija. 

U Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju posjete nisu ni bile dozvoljene. Za kojim mjerama će zbog pogoršane epidemiološke situacije posegnuti Institut za javno zdravstvo RS, juče nismo saznali.   

Vakcine

Načelnica Infektivne klinike UKC-a RS Antonija Verhaz kaže da su vakcine u velikoj mjeri zaslužne što sada oboljeli nemaju teže simptome.

- Značajan broj građana se vakcinisao, kao što je i virus prebolovao veliki dio populacije, tako da sada imamo imunitet. Vakcina nas trajno ne čuva od obolijevanja, ali nas štiti od teških kliničkih formi, što je ogroman benefit. Najbolji način da se izbjegne zaražavanje je upravo vakcinacija, uz nošenje maski i držanje distance - rekla je Verhazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana