Korona se budi, ali straha nema

Anita Janković Rečević
Korona se budi, ali straha nema

BANjALUKA - Iako virus korona i dalje odnosi živote u Srpskoj, a broj zaraženih sa dolaskom jesenjih dana blago raste, ljekari uvjeravaju da je ovo respiratorno oboljenje sada na nivou sezonskog gripa te da nema potrebe za primjenom zaštitnih mjera, kako u zdravstvenim ustanovama, tako ni među građanima.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od 9. do 15. oktobra testirano je 111 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 22 pacijenta, dok je sedam dana ranije bilo 15 potvrđenih slučajeva.

U najnovijem izvještaju Instituta se navodi da su tokom prošle sedmice prijavljena i tri smrtna slučaja. Preminula su dva muškarca i jedna žena, svi starijeg životnog doba, i to iz Doboja, Banjaluke i Čelinca.

- U protekloj sedmici stopa incidencije bilježi blagi rast u odnosu na prethodnu i iznosi 1,93 na 100.000 stanovnika. Stopa mortaliteta, takođe, bilježi blagi rast u odnosu na prethodnu sedmicu - stoji u izvještaju Instituta u kojem se navodi i da je u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj hospitalizovano 11 pacijenata, u Univerzitetskom kliničkom centru RS osam i u Bolnici Doboj tri pacijenta.

Direktor dobojskog Doma zdravlja Vlado Marković kaže za “Glas” da je od početka oktobra primjetan blagi rast broja pacijenata koji se javljaju sa tegobama karakterističnim za virus korona.

- Rasta broja pacijenata ima, a samim tim i uputa ka bolnici, ali što se tiče zaštitnih mjera, za sada ne sprovodimo ništa posebno. Vidjećemo kako će se situacija odvijati u narednim sedmicama i da li će resorno ministarstvo naložiti određene mjere - rekao je Marković i dodao da interesovanja za vakcinaciju nema bez obzira na povećanje broja zaraženih.

Da razloga za primjenu zaštitnih mjera nema, ističe i direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran.

- O pitanju simptomatologije i ozbiljnosti tegoba virus korona je doveden na nivo sezonskog gripa te prema tome nema potrebe za dodatnim mjerama i uznemiravanjem stanovništva. Pacijentima oboljelim od težih bolesti, naročito karcinoma, savjetujemo da nose zaštitne maske preventivno, zbog oslabljenog imuniteta. Sporadično imamo jedan, dva slučaja zaraženih i ne vidim naznaku ozbiljnijeg povećanja broja pacijenata - rekao je Šaran za “Glas” i istakao da su, bez obzira na mutaciju virusa, testovi koji se koriste pouzdani i mogu detektovati i nove sojeve korone.

Mjere zaštite, uprkos blagom rastu broja zaraženih i hospitalizovanih, ne primjenjuju se ni u bolnicama u Srpskoj.

- Prošle sedmice smo imali pet pozitivnih, a radilo se o pacijentima koji su imali druge pridružene bolesti. Epidemiološka situacija je stabilna, vidjećemo šta će biti s dolaskom hladnijih dana. Mjere zaštite ne primjenjujemo, izuzev na odjeljenju pedijatrije i bebi boksu, gdje osoblje stalno nosi zaštitnu masku. Na drugim odjeljenjima to nije slučaj - rekao je za “Glas” direktor prijedorske bolnice “Dr Mladen Stojanović” Andrija Vukotić.

On je istakao da je virus korona znatno oslabio, da to nije isti onaj virus koji je prije dvije godine harao i odnosio živote.

Univerzitetska bolnica Foča mjesečno u prosjeku primi 1.100 pacijenata sa raznim oboljenjima, a od korone su u septembru liječili njih sedam.

- Ti podaci su pokazatelj u kolikoj mjeri se pacijenti zaražavaju. U pitanju su sporadični slučajevi. Sve pacijente koji dolaze na bolnički prijem, a sumnjivi su na “kovid” testiramo brzim testovima, a imao i PCR testove za potvrdu. Ukoliko je pacijent pozitivan, a liječi se od drugog oboljenja, ide u izolaciju, a u slučaju da nema druge prateće bolesti, smješta se na infektivno odjeljenje - rekao je direktor fočanske bolnice Radmil Marić i dodao da za sada nema zabrane posjeta niti drugih zaštitnih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana