Kompenzacioni fond: Prevoznicima u Srpskoj 1,2 miliona, „Aerodromima“ 500.000 KM KM pomoći

Srna
Kompenzacioni fond: Prevoznicima u Srpskoj 1,2 miliona, „Aerodromima“ 500.000 KM KM pomoći

BANjALUKA - Kompenzacioni fond Republike Srpske donio je odluku o pomoći od 1,2 miliona KM prevoznicima u Srpskoj zbog otežanog privređivanja u uslovima pandemije virusa korona, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

-Za tri mjeseca ćemo platiti poreze i doprinose za zaposlene u ovoj djelatnosti, što na mjesečnom nivou iznosi 400.000 KM - istakao je Višković nakon sjednice Upravnog odbora Kompenzacionog fonda Republike Srpske u Banjaluci.

On je podsjetio da je za prevoznike u Republici Srpskoj od početka virusa korona, od marta prošle do aprila ove godine plaćena najniža plata, porezi i doprinosi.

Naveo je da su za prevoznike u Srpskoj od početka pojave virusa korona od marta prošle godine do aprila ove u jednom momentu plaćali najnižu platu, poreze i doprinose.

Višković je dodao da je Kompenzacioni fond Republike Srpske donio odluku o pomoći tekućeg poslovanja banjalučkog aerodroma sa 500.000 KM, jer je njegovo poslovanje bilo otežano zbog pandemije.

-Očekujemo do kraja ove godine sa ovom pomoći da će aerodrom u Banjaluci biti u poziciji da stabilizuje svoje poslovanje i da će iz redovnih prihoda finansirati svoj razvoj - istakao je Višković.

On je rekao da je Upravni odbor razmatrao izvještaj o radu Kompenzacionog fonda Republike Srpske za devet mjeseci ove godine.

-Od naših socijalnih partnera Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske je konstatovana činjenica da smo rebalansom budžeta za 2021. godinu sredstva u Kompenzacionom fondu sa 90 miliona KM, kako je to bilo planirano, povećali na 120 miliona KM - napomenuo je Višković.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je „Aerodromima Republike Srpske“ isplatu sredstava od 500.000 KM za saniranje posljedica izazvanih smanjenjem obima saobraćaja na banjalučkom aerodromu.

Odobrena je i isplata 80.000 KM privrednom društvu „Obuća“ iz Zvornika za pretrpljene štete uzrokovane pandemijom virusa korona, koje se ogledaju u kašnjenju u plaćanju osnovnih obaveza društva i s tim u vezi nemogućnost realizacije ugovorenih poslova.

Takođe je odobreno i 80.000 KM Privrednom društvu „Samatini“ iz Milića za saniranje negativnih uticaja pandemije virusa korona koje se ogleda u smanjenju poslovnih prihoda i nemogućnosti obezbjeđenja obrtnih sredstava za obavljanje proizvodnog procesa.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se sa informacija o pisanim izjavama sa zahtjevom poslovnih subjekata koji, u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti virusa korona, ostvaruju pravo na isplatu sredstava za mart, april i maj prošle godine iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske i sredstava Kompenzacionog fonda.

Odobrena je isplata sredstava po osnovu ispostavljenih rješenja Poreske uprave u iznosu od 5.260 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona koji su naknadno odobreni na osnovu izvršnih rješenja drugostepenog organa.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske je u prvom polugodištu ove godine za sanaciju i ublažavanje štetnih posljedica virusa korona odobrio ukupno 71.474.795 KM.

Kada se uzmu u obzir i isplate za sanaciju i ublažavanje štetnih posljedica virusa korona iz 2020. godine, ukupno isplaćena sredstva zaključno sa 30. juna ove godine iznose 241.263.396 KM, od čega iz Kompenzacionog fonda 122.718.789 KM i Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske 118.544.606 KM.

Izvještaj će biti podnesen Vladi Republike Srpske kao osnivaču Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

Odobrena sredstva:

- Zdravstvo 50.547.909,64 KM

- Privreda 4.207.455,67 KM

- Poljoprivreda 8.200.000 KM

- Zavod za zapošljavanje 6.000.000 KM

- Turistički vaučeri 1.943.104,82 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana