Kompanija "m:tel" pomaže Srbima povratnicima (FOTO)

Anita Janković Rečević
Kompanija "m:tel" uručila pomoć mještanima Glamoča i Bosanskog Grahova
Foto: Velibor Tripić | Kompanija "m:tel" uručila pomoć mještanima Glamoča i Bosanskog Grahova

GLAMOČ, BOSANSKO GRAHOVO - Život Srba povratnika u FBiH okovan je siromaštvom i lavovskom borbom za egzistenciju jer su prilike za zaradu i zaposlenje gotovo pa nikakve zbog čega im je svaka pomoć dobrodošla, a više od svega znači im spoznaja da nisu zaboravljeni i da imaju prijatelje.

Poručili su to mještani Glamoča i Bosanskog Grahova kojima je danas kompanija "m:tel" podijelila desetine paketa hrane i ogrevnog drveta u okviru društveno odgovornog projekta "Niste sami-imate prijatelje" koji je započet 2021. godine.

Uprkos minusu i oštrom vjetru koji ledi krv u žilama u Glamoču su se okupili brojni građani koji su strpljivo i sa zahvalnošću u očima čekali svoj paket. 

Među njima i samohrana majka Slađana Krstanović koja živi sa sinom i majkom, a mjesečna primanja ne premašuju 200 KM. 

Pognutih ramena, odmahujući glavom ekipi "Glasa" govori da života u ovom dijelu BiH nema.

- Sin mi je osmi razred, sama ga izdržavam a stalnog posla nemam. Moram mu kupiti knjige za školu, odjeću, obuću, ali i platiti struju, kupiti drva. Živimo u opštinskom stanu, ništa svoje nemamo - ispričala je Slađana.

 

Težak život na svojim plećima nosi i Draginja Srdić koja plačnim glasom kaže da joj donacija znači mnogo, ali mnogo više činjenica da imaju nekog svoga ko ih ne zaboravlja.

- Sin i ja živimo sami u staroj kućici, on nigdje ne radi a ja sam operisala karcinom. Imamo 100 KM socijalne pomoći. Bog vam dao zdravlja kad  ste se sjetili i dotjerali nam ovu pomoć, mnogo će nam značiti - nastavila je da se zahvaljuje Draginja blagosiljajući humaniste velikog srca.

Nemaština glamočkog življa posebno je ganula generalnu direktoricu "m:tela" Jelenu Trivan.
- Neću govoriti o tome šta smo i koliko dali ovim ljudima. Važno je da kažem da svako treba da dođe u Glamoč da vidi sa kolikom mukom, tugom, nepravdom i siromaštvom žive ovi ljudi. Ne treba oni nama da kažu hvala nego mi njima jedno veliko hvala što su izdržali i ostali ovdje jer se tu brani nacija, srpstvo, zemlja i zavičaj. Mnogo prkosa i ljubavi je potrebno da bi se ovdje opstalo - rekla je Trivanova.

 

Za uručenu pomoć zahvalio se i načelnik Glamoča Nebojša Radivojša navodeći da je veliki broj građana u ovoj maloj opštini  socijalno ugrožen.

- Ovo je lijep gest "m:tela". Najugroženijim porodicama paketi su od velike koristi. Tokom podjele se ukazala potreba da još stanovnika koji su u socijalnoj potrebi dobiju pomoć. Direktorica "m:tela" je obećala da će već iduće sedmice poslati dodatne pakete stanovništvu - dodao je Radivojša.

Predstavnici " m:tela"posjetili su i domaćinstvo porodice Kalaba iz sela Hasići koja se bavi se proizvodnjom mlijeka, a potom se humantarni karavan uputio u Bosansko Grahovo, gdje je pomoć uručena 31 porodici.

Načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran istakao je da građani žive u teškoj situaciji, te da ovoj maloj opštini mnogo toga nedostaje. 

- Opet smo u prilici da kažemo imamo prijatelja. Kompanija "m:tel" i ove godine pomaže stanovnike Grahova, to je veliki značaj za nas - kazao je on. 

Kompanija "m:tel" prethodno je ove sedmice pomoć uručila i porodicama u Drvaru i Bosanskom Petrovcu, započevši i ovu godinu humanim djelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana