"m:tel" pokrenuo kampanju "Ne zatvarajmo oči. Zaštitimo djecu na internetu"

D.B.
Foto: Dražan Oskar Pozderović

BANjALUKA - Internet je mjesto koje pruža neograničene mogućnosti za obrazovanje, informisanje, druženje i zabavu.

Međutim, kao i svako drugo socijalno okruženje, on može biti i mjesto ugrožavanja i uznemiravanja, što naročito pogađa djecu i mlade, a kako bi zaštitila ovu ranjivu grupu kompanija "m:tel" pokrenula je kampanju pod nazivom "Ne zatvarajmo oči. Zaštitimo djecu na internetu".

Ova društveno odgovorna kampanja, koja se sprovodi uz partnersku podršku UNICEF-a i "Plavog telefona", za cilj ima, kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, da preventivno djeluje i zaštiti djecu na internetu. 

Budući da živimo u digitalnom dobu, te da smo savremenici ogromnih i brzih promjena koje ovo doba donosi, naročito u smislu komunikacije, u tom procesu važno je voditi računa o najmlađim i njihovoj bezbjednosti i dobrobiti.

Generalna direktorica kompanije "m:tel" Jelena Trivan istakla je da je internet postao prostor sa kojeg vreba velika opasnost za svu djecu. 

- Ono što još više zabrinjava jeste nedostatak svesti roditelja i pedagoškog osoblja o tome šta je opasno na internetu, kako se zaštititi i kako edukovati sebe i dete da ne dođe u opasnost - istakla je Trivanova. 

Rekla je da ova kampanja treba da bude inicijalna kapisla, nakon čega će biti sproveden niz edukacija širom BiH, dodajući da je "m:tel" u nekim školama ugradio softvere koji onemogućavaju pristup zabranjenim sadržajima. 

U testnom periodu je, naglasila je ona, čak 67 odsto ulazaka na internet, i djece i nastavnika, bilo na nedozvoljene sadržaje.

- Iako bi telekom operater trebalo da bude najzainteresovaniji za profit i u tom smislu za prodaju što više telefona, usluga, interneta, mi se sa tim ne slažemo. Smatramo da ispred profita treba da bude zdravlje i ove generacije i onih koje dolaze, pre svega mentalno zdravlje koje je ozbiljno ugroženo načinom na koji u ovom trenutku funkcioniše internet - rekla je Trivanova.

Šefica Odjeljenja za komunikacije UNICEF-a u BiH Nineta Popović rekla je da će UNICEF u saradnji sa nevladinim organizacijama i vlastima nastojati da podrži unapređenje mehanizama prevencije i rada sa žrtvama nasilja.

- Ne možete odvojiti onlajn nasilje od porodičnog nasilja i zanemarivanja vršnjačkog nasilja u školama. Naše društvo, nažalost, pokazuje preveliku toleranciju prema različitim oblicima nasilja, a posao svih nas je da ukažemo na to da moramo imati nultu toleranciju prema svakoj vrsti nasilja - rekla je Popovićeva.

Direktor Udruženja "Nova generacija" i koordinator "plavog telefona" Saša Risojević kazao je da je za 11 godina, koliko postoji ovaj telefon, registrovano 70.000 poziva djece.

- Samo prošle godine bilo je 18.000 poziva djece. Mi sedmično uputimo jednu prijavu za onlajn nasilje. To znači da je bilo 56 prijava tokom prošle godine i da je obuhvaćeno više od 100 djece - rekao je Risojević.

Kako kaže, pozivi su najčešće zbog problema u mentalnom zdravlju, depresije i anksioznosti, a problematično je i to što je u posljednje dvije godine registrovan nagli rast broja poziva koji se odnose na suicidne namjere.

- Prije pandemije virusa korona imali smo jedan takav poziv mjesečno. Danas u toku dana imamo od dva do tri poziva koji se tiču ovog problema - rekao je Risojević.

STATISTIKA

Istraživanja koja su rađena u BiH, a po inicijativi Regulatorne agencije za komunikacije i UNICEF-a u BiH, pokazuju da 93 odsto djece živi u domaćinstvima sa pametnim telefonom, a većina i sa kompjuterom te smart TV-om, te su im svi ti uređaji u velikoj mjeri na raspolaganju. 

Takođe, svako drugo ispitano dijete mlađe od 11 godina izjavilo je da posjeduje profil na nekoj društvenoj mreži, a samo deset odsto osnovaca i 3,6 odsto srednjoškolaca komunicira sa roditeljima kada je u pitanju prihvatanje zahtjeva za prijateljstvo na društvenim mrežama. 

Svaki deseti srednjoškolac je rekao da je poslao svoju fotografiju ili video osobama koje ne poznaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana