Kojić: Predstaviti značaj izučavanja kulturnih i istorijskih osnova Srpske

Srna
Kojić: Predstaviti značaj izučavanja kulturnih i istorijskih osnova Srpske

BANjALUKA- Prvi broj Zbornika radova "Republika Srpska – položaj, istorija, identitet", u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, objavljen je kako bi se naučnoj i stručnoj, ali i široj javnosti, predstavio značaj izučavanja kulturnih i istorijskih osnova Srpske, rekao je Srni direktor Centra Milorad Kojić.

Kojić je naveo da je prvi broj Zbornika, koji je nedavno izašao iz štampe, posvećen jubileju - 30 godina od stvaranja Republike Srpske.

"Zbornik je predviđen kao godišnjak Centra, u kojem bi bili objavljivani naučni i stručni radovi iz oblasti društveno–humanističkih nauka o temama iz istorije Republike Srpske, s ciljem da se razmotre istorijske i kulturne osnove stvaranja, odbrane i razvoja Srpske iz različitih perspektiva", rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, u Zborniku su prvi put na jednom mjestu prikupljeni radovi o nastanku i razvoju institucija Republike Srpske, prvenstveno kulturnih i naučno–nastavnih.

"Naučni radovi, čiji su autori istoričari, filozofi, politikolozi, arheolozi, novinari, univerzitetski djelatnici i drugi, tretiraju i raznovrsne aspekte istorije i identiteta Srba i Srpske kao što su, na primjer, kosovski zavjet, stradanje 1941. godine, kulturno nasljeđe, simboli...", pojasnio je Kojić.

On je dodao da se u Zborniku mogu pročitati originalni naučni radovi profesora sa univerziteta u Srpskoj, ali i drugih naučnih djelatnika, među kojima je profesor i književnik Slobodan Vladušić, čiji rad "Kosovski zavet i Republika Srpska" ukazuje na reflekse kosovskog zavjeta u srpskoj tradiciji.

"Vladušić je u radu akcentovao odnos kosovskog zavjeta i Republike Srpske u kontekstu očuvanja, kako je autor istakao, identiteta i prava čovjeka da ostane ono što jeste", rekao je Kojić.

Urednik Zbornika je profesor Dragiša Vasić sa Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana