Kojić: Nedopustivo da se Marfi ruga srpskim žrtvama

Srna
Kojić: Nedopustivo da se Marfi ruga srpskim žrtvama

SREBRENICA - Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih srpskih civila iz Srebrenice ističu da današnja posjeta američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija bošnjačkom Memorijalnom centru u Potočarima i njegove izjave da poštuje sve žrtve predstavljaju podlost i ruganje srpskim žrtvama.

Predsjednik ove organizacije Branimir Kojić napomenuo je da su poslali pozivnicu Marfiju da posjeti i spomen-sobu nastradalim Srbima u ovom mjestu i da porazgovara sa predstavnicima porodica srpskih žrtava, ali da se niko iz Ambasade nije udostojio da im odgovori ili da kaže da do susreta neće doći.

"Danas ambasador iznosi neke, kako ih on naziva, žčinjenicež, u kojima nije pomenuo 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja od kojih je oko polovine bilo civila", rekao je Srni Kojić.

Prema Kojićevim riječima, koliko god Marfi radio, kao i njegovi prethodnici, na minimiziranju srpskih žrtava i koliko god želio da sačuva narativ i mit o stradanju samo jednog naroda, to mu neće uspjeti.

"Sramotno je i licemjerno da on poziva da se priznaju činjenice, a on sam selektivno priča o žrtvama", kaže Kojić.

Kojić poručuje da porodice srpskih žrtava javno pozivaju Marfija da on prihvati stvarnu činjenicu da je u srednjem Podrinju 70 odsto žrtava srpske nacionalnosti ubijeno od maja 1992. do marta 1993. godine i da on treba biti nepristrasan i pričati i o tome kada se već dotakne priče o žrtvama rata.

"Marfi, kao i njegovi instruisani prethodnici, o tome ćuti i bestidno dolazi da nam dijeli neke moralne lekcije, što je sramno i osuđujemo takvu jednostranost i licemjerje", istakao je Kojić.

On je naglasio da od zvaničnika Republike Srpske traže da prije svih sastanaka sa ambasadorima zapadnih zemalja posjete spomen-obilježja ubijenim Srbima, jer ovakav odnos prema srpskim žrtvama je postao krajnje ponižavajući i tome se mora stati u kraj.

Prema najavama, za danas je zakazan sastanak američkog ambasadora Marfija sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana