Kojić: Još niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Bravnicama

Srna
Kojić: Još niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Bravnicama

BANjALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da ni 27 godina poslije strašnog zločina nad srpskim civilima u mjestu Bravnice nadomak Jajca još niko nije odgovarao, te ukazao da su pravosudni organi Hrvatske, ali i Tužilaštvo BiH nijemi na vapaje za pravdom.

Kojić je rekao Srni da, bez obzira na dokaze, zapisnike o identifikaciji, foto-dokumentaciju, izjave svjedoka, gotovo tri decenije nema procesuiranja odgovornih za ovaj zločin, čije su žrtve bili djeca, stari ljudi, žene.

On kaže da je zločin u Bravnicama još jedan u nizu primjera koji govori o brutalnosti pripadnika regularnih hrvatskih snaga, koji su u ljeto i jesen 1995. godine, zajedno sa pripadnicima HVO i takozvane Armije BiH, ostavili krvav trag u zapadnim dijelovima Srpske.

Kojić je podsjetio da je u mjestu Bravnice, prema krivičnoj prijavi MUP-a Republike Srpske, u izbjegličkoj koloni, koja se kretala na pravcu Donji Vakuf, odnosno Srbobran-Jajce 13. septembra 1995. godine stradalo na desetine civilnih lica, najmanje 32.

Među njima su i djeca, četvoro Jankovića Boris, Dragan, Danijela i Velibor, kao i dvoje Petrića, Vesna i Aleksandar. Dragan i Aleksandar imali su tek nepune tri godine, podsjetio je Kojić.

"Pravosudni organi Hrvatske, ali i Tužilaštvo BiH, nijemi su na vapaje za pravdom preživjelih čiji su srodnici tada stradali", naveo je Kojić.

On je podsjetio i da se Hrvatska u ovom ponaša kao i u slučaju zločina počinjenih u Mrkonjić Gradu, a da je Tužilaštvo BiH, po navici, nedovoljno zainteresovano za srpske žrtve.

"Ne postoji ni minimum volje u Hrvatskoj da se suoče sa zločinima koje su njihove snage počinile nad Srbima jer se valjda vode onom čuvenom izjavom jednog hrvatskog advokata da žHrvatska u odbrambenom ratu ne može počiniti zločinž, ili kao matricu ponavljaju da je riječ o politički konstruisanom progonu njihovih žčestitihž generala", naveo je Kojić.

Operacija "Maestral" bila je prva značajnija operacija združenih snaga Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i takozvane Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su zauzeti veći prostori uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.

U septembru i okotbru 1995. godine, zajedničke snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, okupirale su područje 13 zapadno-krajiških opština i protjerali 120.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana