Kod Novog Grada postavljena gama sonda za mjerenje radioaktivnosti

Srna
Foto: srna

U zoni sanitarne zaštite u naselju Mlakve kod Novog Grada danas je postavljena gama sonda za mjerenje radioaktivnosti u vazduhu, lokacija u BiH najbliža Čerkezovcu, gdje Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad iz Nuklearane elektrane "Krško".

Zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH Emir Dizdarević rekao je je riječ o prvoj od ukupno 11 stanica u sklopu projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/.

- Stanica mjeri radioaktivnost u vazduhu. Imamo server, imamo softver koji očitava vrijednosti. Znaćemo ako dođe do povećane radioaktivnosti - rekao je on.

Prema njegovim riječima, vrijednosti je i do sada mjerio Institut za javno zdravstvo.

- Danas očitana vrijednost prirodne radioaktivnosti je 83,5 nanosilverta. Svako odstupanje pokazaće da je došlo do nekih aktivnosti. Onda ćemo instalirati spektrometrijsku stanicu koja će očitavati koji su to nukleidi povećali radioaktivnost - objasnio je Dizdarević.

On je pojasnio da će u BiH, osim 11 gama stanica iz projekta IAEA, do kraja godine biti postavljeno još 12 stanica i dvije gama spektrometrijske stanice.

- Uskoro će BiH biti uvezana u evropski sistem mjerenja radioaktivnosti - rekao je on.

Dizdarević, koji je predsjedavajući Ekspertskog tima za Trgovsku goru, rekao je da je postignut dogovor o finansiranju ovog tima.

- Sredstva će obezbijediti BiH, Republika Srpska i Federacija BiH po trećinu sredstava. Čim sredstva budu operativna, mi ćemo pokrenuti javnu nabavku kako bismo i mi proveli monitoring i geološka, hidrološka, geofizička istraživanja po metodologiji kakva se primjenjuje u Hrvatskoj - rekao je on.

On je naglasio da je svaki nuklearni objekat rizik te da BiH ne koristi nuklearnu energiju, nema benefite u vezi s tim pa zato ne želi na svojoj granici objekat koji je rizik.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da se od danas, zahvaljujući postavljenoj mjernoj stanici, u svakom trenutku mogu znati podaci o radioaktivnosti u vazduhu.

- Prošle sedmice, na sjednici Pravnog tima dobili smo uvjeravanja da će uskoro biti završen dokument koji će odrediti pravni aspekt i u kom pravcu treba da ide BiH kad je u pitanju problem Trgovske gore - rekao je Drljača.

On je rekao da je lokacija Čerkezovac neprihvatljiva u neadekvatna.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško kao i postojeći istitucionalni otpad skladišti u bivšem vojnom skladištu Čerkezovac, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana