Knjiga "Ničiji vojnici" prilog istini o "slučaju Dobrovoljačka"

Srna
Knjiga "Ničiji vojnici" prilog istini o "slučaju Dobrovoljačka"

SOKOLAC - Knjiga "Ničiji vojnici" predstavlja prilog istini i da ne bude zaboravljeno šta se dešavalo 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, rekao je autor knjige Željko Pantelić tokom promocije na Sokocu.

On je rekao novinarima večeras da je knjiga dobila takav naslov jer su vojnici koji su se za vrijeme secesija zadesili u Sloveniji, Hrvatskoj ili BiH bili "ničiji", jer je SFRJ ugašena.

Pantelić je dodao da je 27. aprila 1992. godine proglašena Savezna Republika Jugoslavija, a da nije bio riješen status vojnika koji ostali na teritoriji BiH.

"U knjizi sam objasnio sve situacije i sve zločine, gdje su vojnici koji su bili razoružani i koji su ležali na asfaltu i ubijani metkom u glavu u suštini bili ničiji, a mi, starješine, koji smo im bili pretpostavljeni nismo u tim trenucima mogli da im pomognemo", rekao je Pantelić.

On je naglasio da mediji treba da razdvoje dva pojma kada pišu o tim događajima s početka rata u Sarajevu već 30 godina.

Jedno je, kako kaže, masakr u Dobrovljačkoj kada je 3. maja zaustavljena kolona JNA u povlačenju u Lukvicu, a drugo "slučaj Dobrovoljačka", što je naziv sudskog postupka u kojem su obuhvaćena ubistva vojnika 20. aprila u kafiću u blizini komande, zločini 2. i 3. maja i sva dešavanja do 23. maja i povlačenja JNA na teritoriju Srbije.

"Ova knjiga predstavlja prilog istini i da se nazaboravi šta se dešavalo 2.i 3. maja i preuzeo sam na sebe neugodan zadatak da prikupim i napišem prave podatke o tome",izjavio je Pantelić.

Autor je rekao da je kao direktan svjedok svih dešavanja u "slučaju Dobrovoljačka", kao pripadnik 65. Zaštitnog mehanizovanog puka, u knjizi naveo sve podatke od prvih napada na kasarnu JNA 2. aprila u kojem je pogođen kumulativnim tromblonom dok je gasio zapaljeno vozilo sa municijom ispred zgrade komande.

Dan kasnije zarobljen je, teško mučen u Bolnici Koševo, a potom dovezen u FIS gdje je oko razmjene posredovao general Luis Mekenzi, odakle je zahvaljujući vojnicima koji su ga prepoznali uspio da se spusti do kupatila u prizemlju i skine diverzantsko odijelo puka.

Teško ranjen, kako kaže, uspio je doći do autobusa i ležeći na podu jedini pobjegao do Lukavice, iako se njegovo ime nije nalazilo na spisku za razmjenu.

Kada je odlučio da piše o dešavanjima u vezi sa "slučajem Dobrovoljačka", Pantelić je, kako kaže, odlučio da obuhvati sve iskaze iz prve ruke od ljudi koji su to preživjeli, kao i od porodica stradalih vojnika, a sve je upotpunio podacima Centar za istraživanje ratnih zločina iz Banjaluke koji mu je dao dokumentaciju od oko 700 stranica.

On je izrazio zadovoljstvo što je knjiga "Ničiji vojnici" veoma dobro prihvaćena u Republici Srpskoj, te naveo da planira pripremiti i dopunjeno izdanje u kojem će se naći izjave vojnika koji su mu se javili tek nakon izlaska iz štampe prve knjige.

Pantelić je izrazio sumnju da će za njegovog života biti sudskog procesa u kojem će neko odgovarati za počinjene zločine u "slučaju Dobrovoljačka" s obzirom na to da je prvopokrenuti na sraman način obustavljen, iako ima nekoliko hiljada pisanih stranica, nekoliko časova video-materijala i nekoliko desetina časova zvučnog materijala od prisluškivanja.

Knjiga je izašla iz štampe sredinom prošle godine, a izdavač je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Željko Pantelić rođen u Šapcu, bio je oficir tadašnje JNA i pripadnik 65. Zaštitnog motorizovanog puka, a kao najmlađi oficir saobraćajne službe i diplomirani inženjer saobraćaja po zvanju, bio je ranjen jednom u Hrvatskoj, a drugi put u BiH, i preživjeli je svedok dešavanja u slučaju "Dobrovoljačka".

Organizator večerašnje promocije je Narodna biblioteka Sokolac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana