Knjiga “Hilandarac van Hilandara” nadahnuta djelom protojereja Vojislava Bilbije: Život utkan u vjeru i umjetnost

Branislav Predojević
Knjiga “Hilandarac van Hilandara” nadahnuta djelom protojereja Vojislava Bilbije: Život utkan u vjeru i umjetnost

Krajem marta u svetom manastiru Hilandaru održana je promocija knjige “Hilandarac van Hilandara - Stopama Svetog Simeona”, koja je posvećena umjetnosti protojereja Vojislava Bilbije.

Promocijom na svom duhovnom i umjetničkom izvorištu, ova krajnje zanimljiva i značajna knjiga, objavljena u izdanju “Društva prijatelja manastira Hilandara” iz Banjaluke, simbolično je napravila pun krug vrativši se na mjesto s kojeg je potekla inspiracija za rad protojereja Bilbije.

Knjiga je zbirka i katalog umjetničkih radova oca Vojislava, koji je svojim bogonadahnutim stvaralaštvom ostavio neizbrisiv trag u Hilandaru. Proizašla je iz projekta “Bog i čovjek”, koji je započet 2019. s ciljem da se organizuje izložba njegovog životnog djela. Poduhvat za posebnu publikaciju o djelima vezanim za manastir Hilandar i svetog Simeona Mirotočivog predložio je arhimandrit manastira Hilandar, iguman Metodije, a tročlano uredništvo u sastavu Srđan Ivanković, Marko Bilbija i  Aleksandar Stjepanović obavilo je praktični dio posla pripreme knjige za štampu, uz nesebičnu pomoć članova “Društva prijatelja manastira Hilandara”.

Marko Bilbija, arhitekta po struci i član uredništva knjige, kaže da je motiv za ovu knjigu dvostruke prirode.

- Sa jedne strane podstaknuti smo potrebom manastira Hilandara da u svojoj riznici ima i objedinjen i kompletan katalog djela prote Bilbije sa svim podacima koji se usmeno i vremenom lako izgube, a sa druge željom da ovo nesvakidašnje, bogato i karakteristično stvaralaštvo, koje ovdje nazivamo duhotvorstvom, približimo ne samo hodočasnicima Atosa, nego i široj javnosti, koja je za uvid u veliko životno djelo ovog umjetnika još uvijek uskraćena, usmjeravajući pažnju na onaj dio opusa koji se direktno odnosi na manastir Hilandar i svetog Simeona, kao duhovne pokrovitelje protinog rada - rekao je Bilbija.

Najveću inspiraciju za svoj rad, kao i duhovno ispunjenje, otac Vojislav dobio je upravo na Svetoj gori. Bogat jezik njegovog stvaralaštva izražen je kroz mnoštvo tehnika, materijala, oblika, veličina, namjena i upotreba. Njegov rad bi se mogao okarakterisati kao neprekidna molitva, izražena kroz umjetnost, uglavnom u plemenitim materijalima - srebro, zlato, drvo - najčešće tisovina, kao i u kosti, sa intarzijama od korala, dragog kamenja i drugog. Otac Vojislav Bilbija, sada osamdesetogodišnjak, ističe da je prošlo pedeset godina od njegove prve posjete Hilandaru zbog rada na kivotu svetog Simeona, što mu je promijenilo život pošto se preselio u Holandiju, jer zbog političke situacije u zemlji nije mogao da obezbijedi plemenit metal za rad.

- Za mene to nije bila umjetnost, to je dio  života. Ti daješ sebe onoliko koliko možeš - rekao je prota Bilbija.

Njegova djela prate hilandarsko bratstvo u njihovom svakodnevnom životu. Od lika prepodobnog Simeona Mirotočivog u stijeni na prilazu manastiru, do njegovog kivota u sabornom hramu, protina djela stoje kao putokazi i mjesta duhovnog oslonca, sažimajući jedinstveni molitveni prostor Hilandara.

Arhimandrit manastira Hilandar Metodije kaže da je stvaralaštvo oca Vojislava nadahnuće ne samo autora, već svih posjetilaca i bratstva manastira.

- Prvi put kad sam došao na Svetu goru, na dva mesta sam imao poseban doživljaj, u manastiru Hilandaru kada sam se poklonio kivotu svetog Simeona i kada sam ušao u isposnicu Svetog Save u Kareji. To su mi bila dva najdirljivija duhovna doživljaja prilikom prvog dolaska na Svetu goru. Crkvena umetnost nije samo za gledanje, ona mora da pomogne da nas nadahne u  molitvi - rekao je iguman Metodije.

Izdavanje knjige pomogao je Republički sekretarijat za vjere u Vladi Republike Srpske.

Trilogija

Marko Bilbija, jedan od urednika knjige, inače vezan porodičnim vezama za oca Vojislava, kaže da je ova knjiga samo dio životnog  i umjetničkog djela protojereja Bilbije.

- Ovom publikacijom, radom na sistematizaciji i digitalizaciji, postignuto da se čitav opus radova oca Vojislava Bilbije, na izvjestan način, katalogizuje i pohrani. U planu su još dva izdanja, jedno koje će biti vezano za manastir Studenicu i jedno koje će obuhvatiti protin rad u Dalmaciji. Hilandar i sveti Simeon uzeti su kao početna tačka, dok bi se trilogijom napravio presjek kroz cijelo njegovo djelo i prikazao hronološki nastanak i razvoj njegovog umjetničkog izraza - rekao je Bilbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana