Knežević: Stanovnici da prijave uginuće svinja

SRNA
Knežević: Stanovnici da prijave uginuće svinja

ŠAMAC - Direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" Dragan Knežević apelovao je danas da stanovnici Šamca prijave svako uginuće svinja nakon što je u mjesnoj zajednici Tišina pojavilo žarište afričke svinjske kuge, da ne paniče, te da pozovu veterinarsku službu i inspektora kako bi spriječili dalje širenje bolesti.

Knežević je rekao da je cilj današnjeg sastanka u Šamcu predstavnika republičkog i lokalnog kriznog centra za suzbijanje afričke svinjske kuge što prije izvršiti eutanaziju i sanaciju terena.

On je naveo da je afrička kuga svinja juče potvrđena u mjestu Tišina u jednom gazdinstvu sa ekstezivnim načinom držanja svinja.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo Dragana Oklješa istakla je da je, prema zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede, trenutno potvrđeno 23 žarišta afričke svinjske kuge u Bijeljini i jedno u Šamacu.

Ona je navela da su predstavnicima kriznog štaba u Šamcu dali detaljnije informacije o mjerama koje treba sprovesti.

"Mislim da su svi članovi centra shvatili svoje zadatke. Veterinarski inspektor je nosilac poslova i svi treba da su njemu na raspolaganju. Veterinarske organizacije su dobro upoznate o procedurama koje se sprovode u ovakvim slučajevima i treba ih pustiti da rade", navela je Oklješa.

Ona je dodala da stanovništvo treba da se pridržava preventivnih mjera, uz što manje kretanja, a od pripadnika MUP-a se zahtjeva da budu angažovani na pojačanoj kontroli prometa.

"U prometu se ne može naći svinja ukoliko nije obilježena adekvatnom ušnom markicom i ako nema uvjerenje o zdravstvenom stanju kao dokaz da je izvršen pregled", naglasila je Oklješa.

Načelnik Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove Šamac Predrag Nedić rekao je da je rukovodstvo opštine odmah reagovalo na dopis Ministarstva poljoprivrede i formiralo lokalni krizni centar u vezi sa preventivnim djelovanjem i suzbijanjem širenje afričke kuge svinja.

Nedić je rekao da ova bolest ne utiče na život ljudi i da se ne prenosi na druge životinje, nego sa samo sa svinje na svinju, te apelovao na članove Lovačkog udruženja u Šamcu da budu aktivniji na lovištu i prate kretanje divljih svinja s obzirom da su one jedni od izvora i prenosnika ove zarazne bolesti.

On je podsjetio da je opština Šamac, odnosno lokalni krizni centar, u obavezi da obezbijedi lokaciju gdje će vršiti zakopavanje ostataka životinja poslije eutanazije, te da eventualno preduzimanje drugih mjera u slučaju pojave bolesti i na drugim lokacijama.

Veterinar Predrag Marinković rekao je da je zakonska obaveza veterinarske stanice da sa opštinskim veterinarskim inspektorom vrši eutanaziju u tom domaćinstvu bez obzira dali su one sumnjive, oboljele ili da su zdrave, jer se ne smije rizikovati.

"Danas ćemo izvršiti eutanaziju pet velikih svinja i 10 malih, te neškodljivo uklanjanje, zakopavanje", naveo je Marinković, dodajući da mještani ne treba da kolju svinje, zamrzavaju ili vrše transport na druga područja, jer tako mogu pogoršati situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana