Klokić: Poziv za prijavu u registar dijaspore Srpske

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić pozvao je danas dijasporu da se prijavi u registar dijaspore Srpske koji je namijenjen za uzajamno korisne projekte.

"Registar je uspostavljen radi sistematskog prikupljanja, vođenja i obrade podataka o građanima i pravnim licima i udruženjima u dijaspori u svrhu jačanja i razvijanja saradnje, kao i planiranja aktivnosti institucija", rekao je Klokić.

On je istakao da je upis u registar dijaspore dobrovoljan i potpuno besplatan, da se ne plaća nikakva članarina, te da neće biti bilo kakvih sličnih davanja za sadašnje i buduće članove.

Klokić je ukazao da će se na ovaj način dobiti precizniji podaci o broju iseljenika, strukturi i kvalifikacijama pripadnika dijaspore, te će se adekvatnije planirati aktivnosti, ali i uključivati određeni pojedinci, udruženja i organizacije u njihovo sprovođenje.

"Namjera nam je da kreiramo mrežu koja je aktivna, a podstaknuće komunikaciju, razmjenu znanja i iskustava između dijaspore. Saradnja je obostrana, što znači da će i dijaspora moći da predlaže odgovarajuće aktivnosti", izjavio je Klokić za "Srpskainfo".

Prema njegovim riječima, zadatak je biti u kontaktu sa udruženjima dijaspore, da se prepozna koji su to izazovi sa kojima se suočavaju građani Republike Srpske u inostranstvu i da se djelovanje osmisli tako da bude od koristi građanima i u Srpskoj i u dijaspori.

Govoreći o novom sajtu "Projekti EU", koji je resorno ministarstvo pokrenulo s ciljem promocije povlačenja novca iz fondova EU, Klokić je rekao da su se na ovaj korak odlučili kako bi zainteresovanima iz Republike Srpske omogućili da na jednom mjestu pronađu sve otvorene pozive i detaljne informacije o pozivima koji se finansiraju iz sredstava EU.

"Stranica je potencijalnim aplikantima dostupna na www.projektieu.vladars.net i svi mogu da se besplatno registruju i na taj način prate aktuelne pozive na koje mogu da se prijave. Novac za kreiranje ove platforme obezbijeđen je iz sredstava EU kroz projekat EU for sivil sosajeti /EU4 Civil Society/. A i mi smo tu za sva dodatna pitanja", naveo je Klokić.

On je napomenuo da je kontinuirano povećanje sredstava koje republičke institucije, jedinice lokalnih samouprava, javna i privatna preduzeća i drugi korisnici povlače iz fondova EU.

"Samo iz dva projekta podrške privredi i poljoprivredi oni koji su se prijavili iz Republike Srpske realizovali su 46 projekata ukupne vrijednosti 16,5 miliona evra", rekao je Klokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana