Ključni dokumenti „Julske krize“ od sutra dostupni javnosti (VIDEO)

GS
Ključni dokumenti „Julske krize“ od sutra dostupni javnosti (VIDEO)

BANjALUKA, BEOGRAD - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije organizuje izložbu tri kopije originalnih dokumenta koja su prethodila Prvom svjetskom ratu, a to su austrougarski Ultimatum Srbiji, koncept Odgovora Vlade Kraljevine Srbije na Ultimatum i Telegram objave rata koji se nalazi u Uneskovom registru „Pamćenje svijeta“.

Originalni dokumenti čuvaju se u Državnom arhivu Srbije u Beogradu, gdje će biti izloženi u isto vrijeme kada i kopije u Arhivu Republike Srpske.

Ova važna istorijska dokumenta biće dostupna javnosti u pet gradova Republike Srpske i dvadesetak gradova Srbije od 23. do 28. jula. Izložbe će u svim gradovima biti otvorene u isto vrijeme, u devet časova.

Javnosti će biti predstavljeni posljednji dani „Julske krizeˮ kroz dokumenta, od Ultimatuma 23. jula, preko koncepta Odgovora srpske Vlade 25. jula, do Telegrama primljenog 28. jula 1914. godine kojim je zvanično počeo dugo pripremani rat. Telegram je 2015. godine, na prijedlog Državnog arhiva Srbije, upisan u Uneskov registar kulturne dokumentarne baštine univerzalnog značaja „Pamćenje svijeta“.

Izlaganjem tri dokumenta koji su neposredno prethodili jednom od najvećih svjetskih sukoba u istoriji čovječanstva, posjetioci će imati priliku da vide odlučnost Austrougarske da objavi rat Srbiji, napore Kraljevine Srbije da izbjegne sukob istovremeno čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet, kao i samu objavu rata koji je u potpunosti izmijenio poredak i sliku do tada poznatog svijeta.

U obilježavanju 110. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, pored Arhiva Republike Srpske sa sjedištem u Banjaluci učestvuju i kancelarije Arhiva u Doboju, Trebinju, Zvorniku i Foči, a osim Državnog arhiva Srbije sa sjedištem u Beogradu  učestvuju i „Istorijski arhivi“: Vojvodine, Kosova i Metohije, Bela Crkva, Valjevo, Vranje, Zaječar, Zrenjanin, Sombor, Pančevo, Šumadije, Kraljevo, Negotin, Kruševac, Niš, Leskovac, Ras, Toplica, Srem, Užice, Čačak, Smederevska Palanka, Kikinda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana