Klinika za kardiohirurgiju izvela zahtjevnu ECMO proceduru

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Klinka za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ uspješno je uradila zahtjevnu medicinsku procedura kod koje funkciju srca i pluća privremeno preuzima ECMO aparat /ekstrakorporalna membranska oksigenacija/, saopšteno je iz UKC-a.

Direktor UKC Vlado Đajić rekao je da Klinka za kardiohirurgiju nastavlja da niže izvanredne rezultate, a da je uspjeh i značajniji jer je pacijentkinja predstavljala izuzetno kompleksan slučaj.

On je istakao da je pravovremeno planiranje nabavke sofisticirane opreme još jedan od dokaza da je pružanje najboljih zdravstvenih usluga pacijentima prioritet rukovodstva UKC Republike Srpske.

Ovaj zahvat, dodaju iz UKC-a, izveden je prije mjesec dana kod pacijentkinje Bose Vujić, kojoj je prvi put urađen centralni ECMO. Riječ je o pacijentkinji kod koje je nakon kardiohirurškog zahvata, odnosno rekonstrukcije mitralne valvule, nastupila disfunkcija /insuficijencija/ desnog srca.

U saopštenju ističu da je 45 minuta po dolasku pacijentkinje u intenzivnu njegu nastupila kardiovaskularna nestabilnost, te su započeli postupke reanimacije nakon čega je pacijentkinja zbog revizije vraćena u operacionu salu.

"Odluka za primjenu ECMO aparata je donesena nakon 120 minuta ponovljene ekstrakorporalne cirkulacije i mnogo pokušaja spontanog uspostavljanja kardijalne funkcije", navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a pojašnjavaju da ECMO aparat, nakon što preuzme funkciju srca i pluća, dalje venskom i arterijskom linijom preuzima deoksigenisanu krv pacijenta i nakon oksigenacije je nepulsatilnim protokom vraća pacijentu.

"Riječ je dakle o vještačkom srcu koje zahtjeva komplentan invazivni i neinvazivni hemodinamski i respiratorni monitoring", ističu iz UKC-a.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju Nikola Šobot je istakao da je pacijentkinja nakon 48 sati provedenih na ECMO mašini i uspostavljanja kardijalne funkcije, hemodinamske i respiratorne stabilnosti, odvojena od mašine i da se krenulo u postepeno zagrijavanje, buđenje i ekstubaciju pacijentkinje.

"U daljem postoperativnom toku pacijentkinja je stabilizovana i sa dobrim vitalnim parametarima otpuštena kući", rekao je Šobot.

On je napomenuo da je pacijentkinja u Klinici za kardiohirurgiju hospitalizovana od 3. do 24. marta i da je na kontroli, sedam dana poslije otpusta iz bolnice, konstatovano zadovoljavajuće opšte i kliničko stanje sa tendencijom oporavka.

Bosa Vujić iz Trebinja zahvalila je medicinskom timu Kardiohirurgije UKC Republike Srpske.

"Imala sam tešku operaciju i doktori su uložili veliki trud da bi me vratili u normalno stanje i to uspješno", naglasila je Vujićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana