Klima neophodna i u učionici!

Danijela Bajić
Klima neophodna i u učionici!

BANjALUKA - Sve duža ljeta i više temperature otežavaju rad u školama širom Srpske, zbog čega bi i u učionice trebalo postaviti klima-uređaje, jer đaci koji se sve vrijeme preznojavaju i često traže flašicu sa vodom ne mogu normalno da prate nastavu.

Iako mnogi direktori demantuju, zbog visokih temperatura vazduha proteklih dana časovi u nekoliko banjalučkih škola su, tvrde roditelji, skraćivani, jer je u učionicama bilo gotovo nemoguće boraviti duže od tri-četiri časa.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić kazao je za “Glas” da su mu se obratile kolege iz više krajeva Srpske, tražeći da se nešto preduzme zbog vrućine.

- Nije svejedno na 35 stepeni u učionici gledati 25 đaka da se preznojavaju i svakih minut-dva traže flašicu s vodom. Treba voditi računa, prvenstveno o đacima, bilo da je vruće ili hladno - kazao je Gnjatić.

Dodao je da bi nadležni trebalo da imaju u vidu da temperature nisu iste sada i prije deset i više godina.

- Maj, jun, septembar i oktobar su postali pakleni. Ja sam zbog sebe i svojih đaka znao donositi pokretnu klimu u školu. S obzirom na prognoze meteorologa, koji najavljuju sve duža i toplija ljeta, veoma korisno bi bilo klimatizovati učionice, gdje je to potrebno - rekao je Gnjatić, apelujući na direktore škola, da posredstvom aktiva i ministarstva dođu do najboljih rješenja kada je riječ o nastavi tokom visokih temperatura.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola istočne Hercegovine Milorad Nadaždin kazao je da nijedna škola na ovom području u učionicama nema klimu.

- Razmišljamo da u narednom periodu, ako budemo imali sredstava, ubacimo klima-uređaje bar u učionice koje su okrenute prema jugu, jer tu je prilično vruće - kazao je Nadaždin, koji je ujedno i direktor OŠ “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški”.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije Jelena Čančar istakla je kako je sve izvjesnije da će i škole početi nabavljati klima-uređaja za učionice.

- Temperature su sve više i jednostavno moramo razmišljati u tom pravcu, jer htjeli mi to ili ne, klima-uređaji u učionicama će postati realnost. Jedino je problem to što škole nemaju tolika sredstva, zbog čega će biti potrebna pomoć drugih - kazala je Čančar.

Doktorica porodične medicine Milijana Stanković istakla je da racionalna upotreba klima-uređaja ne može da šteti čovjeku, bilo da su to djeca ili odrasli.

- Smatram da bi sve učionice trebalo klimatizovati da bi se olakšao rad kako nastavnicima tako i đacima. Važno je samo voditi računa da su klima-uređaji ispravni, odnosno da se redovno servisiraju kako ne bi postali leglo bakterija koje se talože u njima - objasnila je ona.

Dodala je da klima bude adekvatno podešena, ako je temperatura od pet do osam stepeni Celzijusovih niža od vanjske. Međutim, kada su velike vrućine klima na 25 stepeni radi najkvalitetnije.

Posavina

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Posavskog kantona donijelo je, zbog izuzetno visokih temperatura, odluku o odgađanju početka nastave u svim osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona na sedam dana. Nastava u ovom kantonu trebalo bi da počne u ponedjeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana