Kiša izazvala pojavu odrona i klizišta u Srebrenici

Srna
Kiša izazvala pojavu odrona i klizišta u Srebrenici

SREBRENICA- Jaka kiša koja je prethodna dva dana intenzivno padala na području Srebrenice uzrokovala je pojavu bujica, rast vodostaja rijeka i potoka, koji pričinjavaju štetu kao i pojavu odrona i klizišta pored puteva na više mjesta.

Rječica Križevica, koja protiče kroz ovo mjesto, nabujala je i izlila se iz korita na nekoliko lokacija nizvodno od Srebrenice iako je njeno korito na tom dijelu toka produbljeno nakon poplava 2014. godine.

Odnijela je desetine metara obale, poplavila nepokošene livade, ali i neke njive pod usjevima.

Brojni nabujali potoci i bujice odnijeli su više drvenih mostića i uništili seoske puteve.

U Štabu civilne zaštite ove opštine Srni je rečeno da redovno prate stanje, a interventni timovi su na terenu i uklanjaju drveće, mulj i kamenje koje voda donosi na puteve.

Na nekim putnim pravcima pojavili su se odroni koji predstavljaju opasnost za učesnike u saobraćaju, kao što je odron na lokaciji Bojna iznad Srebrenice na regionalnom putu prema Zelenom Jadru i Skelanima.

Pričinjena je šteta na nekim zasijanim njivama i nepokošenim livadama gdje je voda nanijela mulj i uništila vegetaciju.

Nakon obilnih padavina u Republici Srpskoj prethodnih dana, stanje na terenu je uredno, rečeno je danas Srni u Republičkoj upravi civilne zaštite Srpske.

U opštini Petrovo vodostaj rijeke Spreče iznosi 286 centimetara i u blagom je porastu. Redovna odbrana od poplava je na 300 centimetara, a vanredna na 350 centimetara.

Vodostaj rijeke Save na mjernom mjestu Brod u blagom je porastu i trenutno iznosi 412 centimeara, dok je na mjernom mjestu u Šamcu u opadanju i iznosi 237 centimetara, pri čemu je redovna odbrana u Brodu na 730 centimetara, a u Šamcu na 650 centimetara.

Nivo rijeke Bosne na mjernom mjestu u Doboju je u opadanju i trenutno iznosi 226 centimetara i nije blizu kote redovne odbrane koja je na 300 centimetara.

Na području Doboja stanje je uredno, a vrijeme je stabilno, bez padavina, navodi se u izvještaju Republičke uprace civilne zaštite.

Stanje prirodne nesreće u tuzlanskom kantonu i više opština

Zbog obilnih padavina i posljedica koje su izazvale, na području Tuzlanskog kanona i opština Čelić, Sapna, Kalesija i Teočak proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Iz Federalne uprave civilne zaštite navode da je u opštini Kladanj usljed naglih padavina došlo do povećanja vodostaja rijeka Drinjače i Ujča, kao i izlivanja lokalnih potoka, zbog čega su narušena gradilišta koja se nalaze u samom koritu i blizu korita rijeke Drinjače.

Došlo je i do ugrožavanja putnih komunikacija odronima, nanosima šljunka i kamena na puteve, te odnošenje nasipnog materijala sa branika, kao i plavljenje poljoprivrednog zemljišta.

Usljed obilnih i naglih padavina prethodnih dana zabilježen je porast vodostaja rijeka u savskom slivu i izlivanje potoka.

Obilne kiše uticale su i na porast vodostaja svih rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo.

U toku jučerašnjeg dana ekipe Kantonalne uprave civilne zaštite i opštinskih službi u Sarajevu kontinuirano su obilazile teren i preduzimale neophodne mjere na zaštiti od poplava.

Zabilježeno je manje izlivanje rijeke Bosne na poljoprivredno zemljište na području Dobroševića, u opštini Novi Grad, ali nije bilo ugroženih objekata.

Duž cijelog toka rijeke Save kroz Posavski kanton u FBiH porastao je vodostaj, ali izlivanja rijeke nije bilo.

Visina vodostaja rijke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, u Gradačcu, iznosi 287 centimetara, pri čemu kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava iznosi 300 centimetara.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova blago je povišen i na području Zeničko-dobojskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana