Kineskom poezijom oduševili publiku

Jovana Ivanović
Foto: Jovana Ivanović

BANjALUKA - Književno druženje koje je danas održano u biblioteci Filološkog fakulteta organizovalo je 15 studenata, koliko ih ukupno ima na studijskom programu Kineskog jezika i književnosti, koji je od ove godine priključen drugim smjerovima na Univerzitetu u Banjaluci.

- Biblioteka je rado prihvatila saradnju sa ovom katedrom, a studenti sinologije profesorima i budućim akademcima čitali su poeziju na kineskom, a potom je prevodili na srpski jezik - kazala je bibliotekarka Aleksandra Stojković.

Da Kinu ne čini samo tradicionalna kultura, nego da je njen uticaj u savremeno doba sve izraženiji, potvrdila je i asistent Anja Mudrenović.

- Književno druženje zajednička je ideja a rezultat je rada svih studenata i profesora - kazala je Anja.

Kako dodaje, Kina je sve više prisutna u svakodnevnim dešavanjima, posebno u međunarodnim odnosima.

- Naši studenti su čitajući stihove Li Baja i Di Fua pružili podršku budućim generacijama koji imaju afinitete prema ovoj kulturi i jeziku da ispune svoj san, i to baš na banjalučkom Univerzitetu - kazala je Mudrenovićeva.

Bibliotekarka Slobodanka Jovanić kaže da do sada studenti nisu imali pristup ka ovoj kulturi.

Nismo do sada imali mnogo knjiga kineskih pisaca, samo nekoliko prevoda na engleskom jeziku. Nadam se da će interesovanje ljudi biti veće sad kad su ih studenti motivisali na ovom druženju jer se radi o jednoj od najljepših književnosti - kazala je Jovanićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana