Kineski ambasador uručio donaciju zaštitne opreme bolnici u Prijedoru

Srna
Kineski ambasador uručio donaciju zaštitne opreme bolnici u Prijedoru

PRIJEDOR - Ambasador Kine u BiH Đi Ping uručio je večeras 43 paketa pomoći sa hiljadu zaštitnih odijela i pet hiljada filter maski Opštoj bolnici “Dr Mladen Stojanović” i Domu zdravlja u Prijedoru.

“Kina će bezrezervno podržati međunarodnu saradnju u borbi protiv pandemije i raditi na dostupnosti vakcine zemljama u razvoju”, rekao je Đi.

Đi je izrazio nadu da će ovaj kontingent hitno prikupljen u međustranačkoj razmjeni doprinijeti pobjedi nad epidemijom.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković zahvalio je za pomoć koju je Komunistička partija Kine donirala SNSD-u, te istakao da je na Izvršnom komitetu stranke donesena odluka da ova veoma vrijedna donacija Kine bude usmjerena prijedorskoj bolnici.

Višković je precizirao da je riječ o rukavicama, maskama, odijelima i svemu što je potrebno za funkcionisanje zdravstvenog sistema u punom kapacitetu, s obzirom na to da se epidemiološka situacija u Republici Srpskoj na neki način pogoršava.

On je pozvao građane da se vakcinišu jer je to jedini način suzbijanja pandemije, ističući da je u Republici Srpskoj nešto veći broj vakcinisanih nego u Federaciji, ali da je to tek negdje oko 30 odsto stanovništva BiH.

“Odziv je nizak i bojim se da ćemo uskoro doći u poziciju da uništavamo vakcine u Republici Srpskoj, a da su ljudi nevakcinisani i da se epidemiološka situacija pogoršava”, rekao je Višković i podsjetio da je nedavno uništeno 200.000 doza vakcina u FBiH.

Andrija Vukotić, direktor Bolnice “Dr Mladen Stojanović”, zahvalio je za pomoć, te ukazao na trenutnu situaciju koja je takva da se pacijenti hospitalizuju i na petom spratu.

“Sa današnjim danom imamo 52 pacijenta. Nažalost, imamo i smrtnih ishoda, a na zarazu nisu imuna ni djeca, ni porodilje niti bebe. Situacija je sve gora, a ako se ne dozovemo pameti biće još gore”, upozorio je Vukotić.

Dio donacije upućen je u Dom zdravlja, čiji je vršilac dužnosti direktora Slobodan Javor zahvalio za pomoć Komunističkoj partiji, ambasadoru i narodu Kine.

“Ovo je neophodna oprema kako bi zdravstveni radnici bili zaštićeni u svakodnevnom poslu”, rekao je Javor, koji je pozvao građane da se vakcinišu i tako budu odgovorni prema sebi i prema drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana