Karan: MUP u prošloj godini uspješno odgovorio na sve izazove

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u 2022. godini zadržalo je uzlazni trend funkcionisanja i uspješno odgovorilo na sve bezbjednosne izazove i rizike sa kojima je bilo suočeno, rekao je resorni ministar Siniša Karan.

Karan je, obrazlažući izvještaj o radu MUP-a za 2022. godinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da je zadržan pad stope kriminaliteta u petogodišnjem periodu.

On je istakao da je nadležnim tužilaštvima podneseno 5.890 izvještaja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno 6.830 krivičnih djela.

Karan je naveo da je u prošloj godini bilo 637 krivičnih djela protiv života i tijela, što je manje od petogodišnjeg prosjeka i njihov koeficijent rasvijetljenosti je 98 odsto.

On je rekao da je u navedenom periodu evidentirano 10 ubistava od kojih su dva nerasvijetljena.

Karan je podsjetio da se u martu 2022. godine desilo ubistvo načelnika sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića.

"Na rasvjetljavanju ubistva Bašića policija je danonoćno radila, u istragu je bilo uključeno 200 policijskih službenika. U istom mjesecu Republičkom javnom tužilaštvu je podnesen izvještaj protiv tri lica zbog osnova sumnje da su planirala, organizovala i izvršila ovo svirepo ubistvo", rekao je Karan.

On je naveo da je broj krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta u stalnom porastu.

Karan je rekao da je u zadnjih pet godina u porastu nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, te da je lani registorvano 861 krivično djelo iz ove oblasti.

On je dodao da je u 2022. godini evidentirano 48 slučajeva vršnjačkog nasilja, što je iznad petogodišnjeg prosjeka.

Karan je rekao da je MUP Srpske, nakon tragičnog događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu gdje je maloljetnik ubio devet učenika i jednog radnika obezbjeđenja, odmah donijelo plan mjera i aktivnosti na prevenciji vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije sa ciljem očuvanja bezbjednosti u školama Republike Srpske.

On je rekao da je su nakon analize sadržaja komunikacija ostvarenih putem aplikacija "Skaj" i "Anom" realizovane 84 operativne akcije i slobode lišeno 238 lica.

Karan je napomenuo da je u oblasti sprečavanja zloupotrebe droga sprovedena 31 operativna akcija, od kojih je pet međunarodnog karaktera.

"Najveće količine oduzetih opijata odnose se na marihuanu, a zaplijenjena je i veća količina kokaina", istakao je Karan.

On je rekao da u 2022. godini ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem 476 krivičnih djela privrednog kriminaliteta iznosi 28,5 miliona KM, a ostvarena je protivpravna imovinska korist od oko 34 miliona KM.

"Nadležnim tužilaštvima su podnesena četiri izvještaja o počinjenim krivičnim djelima ratni zločin protiv 18 dentifikovanih lica, za koje postoje osnovi sumnje da su počinili osam krivičnih djela nad najmanje 189 identifikovanih žrtava", naveo je Karan.

On je dodao da je u padu broj registrovanih migranata na teritoriji Republike Srpske i da je u 2022. godini registrovano 4.728 migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana