Kandidatima treba više kilometara na magistrali

Anita Janković Rečević
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Zastarjela literatura i propisi te izostanak praktične obuke na otvorenim, regionalnim putevima predstavljaju ozbiljne manjkavosti u procesu sticanja vozačke dozvole u BiH, jer mladi vozači ne stiču iskustvo upravo na pravcima na kojima se najčešće dešavaju saobraćajne nesreće sa najcrnjim scenarijima.

Na navedene nedostatke u obuci budućih vozača ukazao je počasni predsjednik Asocijacije auto-škola BiH, instruktor vožnje i predavač teoretske nastave u auto-školama u Banjaluci, Zagrebu i Dubrovniku Vitomir Tošić, koji se istraživanjem saobraćajne problematike bavi decenijama. Na osnovu iskustva dugog 50 godina i sprovedenih istraživanja, Tošić tvrdi da se budućim vozačima povređuju prava, jer bezbjednost nije moguće graditi na osnovu zastarjelih propisa.

Dodaje da je nadležnima u Srpskoj i Federaciji BiH više puta ukazivao na manjkavosti teoretske i praktične obuke za buduće vozače, ali da nije bilo sluha niti želje za izmjenom važećih propisa. 

- Auto-škole nisu, niti su ikada bile u mogućnosti da na teoretskoj nastavi obrađuju s aspekta bezbjednosti saobraćaja krucijalnu oblast, a to je predviđanje i prepoznavanje opasnosti na putu. U dostupnoj literaturi, odnosno dosadašnjim verzijama knjige testova i priručniku, nedostaje mnoštvo neophodnih fotografija i ilustracija raznovrsnih opasnosti na otvorenim i gradskim putevima - tvrdi Tošić. 

Pogrešno je, smatra Tošić, što se praktično osposobljavanje vozača i polaganje praktičnog dijela vozačkog ispita obavlja isključivo na ulicama gradova iako je, kako tvrdi, opšte poznato da se stradanja, pogotovo mladih vozača, najčešće događaju na otvorenim putevima. 

- Uvjeren sam da mladi vozači stradaju ne samo zbog sopstvene krivice ili saobraćajne nediscipline nego i zbog nedovoljne bezbjednosne osposobljenosti budući da su vozačko umijeće sticali vozeći isključivo gradskim ulicama. To je ustaljena praksa ne samo u BiH, već i u mnogim drugim zemljama - rekao je Tošić.

Vlasnik auto-škole “Semafor” iz Dervente Drago Đukić saglasan je da bi se kandidati prilikom praktične obuke morali izvoditi na magistralni put pa čak i dva časa na autoput.  

- Prema pravilniku obuku možemo vršiti samo na širem području grada, ne izvan njegovih granica, što je u slučaju Dervente svega 12 kilometara magistralnog puta ka Doboju, a to je nedovoljno. Na autoput izlazak nije dozvoljen uopšte. Kandidati bi se morali obučavati na magistralama, jer su najopasnije, na tim pravcima se savladava brzo osmatranje saobraćaja, preticanje, način vraćanja u svoju traku, da se ne ulijeće prebrzo i slično. Gradske vožnje su spore pa i kad dođe do nezgode šteta uglavnom bude materijalna - naglašava Đukić. 

S druge strane, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto-škole “Mir” u Banjaluci Milenko Jaćimović smatra da su navedene zamjerke paušalne te da je obuka zadovoljavajuća. 

- Niko instruktoru ne brani da sa kandidatom tokom praktične obuke izađe na regionalni pravac, da ode na primjer do Laktaša, Čelinca, Karanovca, da ga uputi u preticanje i slično. I to savjesni instruktori redovno primjenjuju, bar u mojoj školi - tvrdi Jaćimović.  

Preporuke

Vitomir Tošić predlaže nekoliko rješenja koja bi trebalo primijeniti u novoj verziji ispita koja prethode sticanju vozačke dozvole.

- Između ostalog, provjera praktične osposobljenosti budućih vozača trebalo bi da se obavlja dvoetapno, na gradskim ulicama i na otvorenim putevima kao i da se korišćenjem savremenih tehnologija omogući ispitivačima da bez prisustva u vozilu procjenjuju obje vožnje - smatra Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana