Kalabić povodom 80 godina od bitke na Kraljici: Ozren i Srpska imaju jedinstven značaj po antifašističkim snagama

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Istoričar Radovan Kalabić izjavio povodom 80 godina od bitke na Kraljici kada je četnički Ozrenski odred slomio njemačko-ustašku ofanzivu "Tojfel tri" protiv srpskog naroda, da Ozren i današnja teritorija Republike Srpske imaju jedinstven istorijski značaj u Drugom svjetskom ratu po oslobodilačkom antinacističkim i antifašističkim snagama.

Kalabić, koji će sutra besjediti na svečanoj akademiji u Petrovu povodom obilježavanja ove bitke, rekao je da je od posebnog značaja što se uz blagoslov Njegovog preosveštenstva vladike zvorničko-tuzlanskog Fotija po prvi put obilježava godišnjica ove velike bitke i što se decenijama skrajnuti heroji konačno poštuju.

On je podsjetio da je baš na Ozrenu na Lužanjku, gdje je po dignut spomenik, general Dragoljubu Draža Mihailović 15. aprila 1941. godine (po nekim izvorima 20. aprila) odbio da prizna kapitulaciju tadašnje vojske i izgovorio čuvenu rečenicu: "Odbijam kapitulaciju, ta reč ne postoji u srpskom jeziku".

"Znači to je bilo 15. aprila 1941. godine, a čuvena bitka na Kraljici odigrala se isto u aprilu mesecu, ali 1943. godine kada je Cvijetin Todić razbio nemačko - ustaški obruč oko srpskog naroda Ozrena. O toj bici se malo znalo,ali hvala Bogu sad se obeležava i svečanom akademijom ,a bilo je upriličeno i likovno i takmičenje u literalnim radovima", rekao je on.

Kalabić je rekao da su Srbi od 1945. godine živjeli u postistini koja im je nametana, a da je istina da je đeneral Mihailović bio prvi i najdosljedniji protivnik Hitlerove nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu u Evropi.

"U toj postistini, na žalost, zaboravili smo, a to su sada i objavljeni dokumenti, da su đenerala Mihailovića, bolesnog od pegavog tifusa, na prevaru kidnapovali Englezi u noći između 12. i 13. marta 1946. i predali kao najveći ratni trofej Josipu Brozu Titu", podsjetio je Kalabić.

On je naveo da su taj dokumenet objavili Amerikanci u junu mjesecu 1946. godine što samo govori koliko je bila podla uloga Engleza i da i njihovi glavni saveznici – Amerikanci nisu znali kako je prvi i najdosljedniji Hitlerov protivnik u Evropi pao u ruke Josipu Brozu Titu.

Kalabić je ponovio da je na samom početku rata Mihailović na Ozrenu odbio kapitulaciju Jugoslovenske vojske i nastavio borbu, a da su na samom kraju sa poligona Boljanić koji se nalazi blizu Petrova sa improvizovanog aerodroma spaseni američki piloti, što je označilo kraj grandiozne akcije "vazdušni most".

Draža Mihajlović sa Arturom Džibilijanom i spašenim savezničkim pilotima

"Kapetan Nik Lalić, koji je bio našeg porekla nudio je Mihailoviću da se sa njima evakuiše na Zapad,a đeneral Mihailović je kao veliki rodoljub i časni oficir to odbio poručivši: 'Ne možeš, odlazeći u inostranstvo svoju zemlju poneti na svojim cokulama'", podsjetio je Kalabić.

U prilog tome koliko je važna uloga današnjeg prostora Srpske u borbi protiv nacizma i fašizma u Evropi Kalabić je ukazao da je sa aerodroma Rovine, odnosno iz današnje Nove Topole kod Banjaluke jugoslovensko Kraljevsko vazduhoplovstvo poletjelo u odmazdu zbog bombardovanja Beograda 6.aprila 1941. godine te da su srpski piloti prvi bombardovali nacističku teritoriju.

"To je činjenica od najvećeg istorijskog značaja. Piloti su imali dogovor da, ako dođe do prekida veza sa komandom u Zemunu oni krenu u odmazdu.Oni su poleteli i bombardovali železničko čvorišta transportna u Gracu u Austriji", rekao je on.

Prema njegovim riječima, sama hronologija događaja i činjenica da su prvo bombardovanje nacističke teritorije izvršili srpski piloti sa prostora današnje Republike Srpske,a da je posljednja evakuacija savezničkih pilota, od novembra 1944. do januara 1945. godine bila na aerodromu u Boljaniću, na Ozrenu u Republici Srpskoj govori koliki je značaj Srpske u istoriji Drugog svjetskog rata.

"Današnja teritorija Republike Srpske ima jedinstven istorijski značaj u Drugom svetskom ratu po oslobodilačkom antinacističkim i antifašističkim snagama", ocijenio je Kalabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana