Kako postati registrovani pružalac usluga u vezi sa digitalnom imovinom u Srpskoj?

Jovana Diljević
Kako postati registrovani pružalac usluga u vezi sa digitalnom imovinom u Srpskoj?

Izmjene Zakona o tržištu hartija od vrijednosti iz 2022. godine bile su okidač koji je omogućio da se sva pravna i/ili fizička lica koja ispunjavaju potrebne uslove i imaju želju za rad sa digitalnom imovinom mogu registrovati kao pružaoci usluga u vezi sa digitalnom imovinom.

Naime, pomenutim Zakonom definisane su virtuelne valute kao i sam pojam i konkretni dozvoljeni poslovi pružaoca usluga u vezi sa digitalnom imovinom, koji su detaljno obrađeni u prethodnim člancima ovog serijala. Komisija za hartije od vrijednosti je, da bi omogućila vođenje evidencije i registraciju pružaoca usluga u vezi sa digitalnom imovinom, po usvajanju izmjena Zakona, usvojila i Pravilnik o evidenciji pružalaca usluga u vezi sa virtuelnim valutama.

Možemo reći da je Pravilnik o evidenciji pružalaca usluga u vezi sa virtuelnim valutama svojevrsni bukvar za sve one koji žele da se registruju kao pružaoci usluga u vezi sa virtuelnim valutama, jer sadrži odgovore na sva pitanja o postupku predavanja zahtjeva za upis u evidenciju, neophodne dokumentacije i samih uslova koje je potrebno ispuniti, a u nastavku ćemo iskazati kratki prikaz toka jednog postupka za upis u evidencije.

Šta je evidencija pružalaca usluga u vezi sa virtuelnim valutama?

Evidencija predstavlja jedinstvenu bazu podataka, koja je jedinstvena, elektronska i centralizovana, a koja sadrži osnovne podatke o upisanim pružaocima usluga kao i dokumente po osnovu kojih je upis odobren.

Kao prvo, da bi pravno i/ili fizičko lice podnijelo zahtjev sa upis, prethodno je dužan da kod bilo koje poslovne banke (sa sjedištem na teritoriji BiH) podnese zahtjev za otvaranje računa za posebne namjene na koji će se deponovati sredstva sva novčana sredstava korisnika pružaoca usluga a koji su imaoci virtuelnih valuta. Važno je napomenuti da su korisnici u velikoj mjeri zaštićeni, jer se njihova sredstva mogu koristiti isključivo za kupovinu i prodaju virtuelnih valuta tj. u svrhu realizacije pružanja usluga u vezi sa virtuelnim valutama. Dakle, novčana sredstva koja su deponovanja na računu za posebne namjene ni u kom slučaju ne predstavljaju vlasništvo pružaoca usluga, ne ulaze u njegovu imovinu niti mogu biti predmet njegove stečajne ili likvidacione mase. Takođe, tako deponovana sredstva, ne mogu biti korištena kao predmet prinudnog izvršenja niti namirenja povjerilaca pružaoca usluga.

Kao drugo, pružalac usluga je dužan da ih, prije stupanja u bilo koji dozvoljeni poslovni odnos sa klijentima/korisnicima, upozna o sljedećem:

-    da Republika Srpska, Komisija za hartije od vrijednosti RS niti bilo koji drugi organ javne uprave ne garantuju za vrijednost vitruelnih valuta te samim tim ne mogu snositi odgovornost za potencijalnu štetu koju trgovina virtuelnim valutama može proizvesti za korisnika;
-    rizicima koji uključuju djelimični ili potpuni gubitak sredstava prilikom trgovine virtuelnim valutama.

Članom 5 Pravilnika o evidenciji pružalaca usluga u vezi sa virtuelnim valutama definisana je taksativno sva neophodna dokumentacija kako za fizičko tako i za pravno lice koje podnosi zahtjev za upis u evidenciju pružaoca usluga u vezi sa virtuelnim valutama, a koja se prilaže uz popunjen obrazac Zahtjeva za upis koji čini prilog 1 imenovanog pravilnika. Detaljnije o samoj dokumentaciji i zahtjevu za upis u evidenciju svi zainteresovani mogu pronaći OVDJE.

Komisija za hartije od vrijednosti u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahtjeva za upis izdaje uvjerenje o upisu u evidenciju pružalaca usluga u vezi sa virtuelnim valutama. Pomenuto uvjerenje, suštinski, predstvalja dozvolu za pružanje usluga podnosiocu zahtjeva, koji sa danom izdavanja uvjerenja može započeti sa konkretnim/dozvoljenim uslugama kao registrovani pružalac usluga u vezi sa virtuelnim valutama.

Autorski tekst advokata Jovane Diljević

Napomena: Tekst ne predstavlja pravni savjet, već lični stav autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana