Kako mijenjati virtuelne valute za novac ili njima trgovati putem kriptomata

Jovana Diljević
Kako mijenjati virtuelne valute za novac ili njima trgovati putem kriptomata

U koliko ste zainteresovani za kupovinu virtuelnih valuta na bankomatu u BiH, ovim člankom ćemo objasniti šta su to kriptomati i na koji način oni funkcionišu.

U današnje vrijeme, u koliko gledamo tradicionalno finansijsko poslovanje, većina građana novac sa svojih vlastitih računa podiže putem mreže bankomata svojih banaka, upravo da bi izbjegli čekanje u redovima. Česta je situacija, pogotovo na putovanjima, da se novac podiže na bankomatima koji ne pripadaju niti jednoj od komercijalnih banaka, kao što su, na primjer, Euronet bankomati.

Upravo po principu Euronet bankomata funkcionišu i kriptomati koji ne pripadaju niti jednoj banci, ali ćete ipak pristupanjem istom uspjeti isplatiti novac ili virtuelnu valutu (npr. Bitcoin) zavisno koju od transakcija vršite. 

A, šta su to kriptomati?

Kriptomati su uređaji koji u svojoj suštini veoma liče na klasične bankomate, a koji omogućavaju kupovinu i prodaju digitalne imovine za gotov novac. Razlika od klasičnih bankomata je u tome što u slučaju klasičnih bankomata vi samo podižete novac koji već posjedujete na ličnom transakcionom računu. Dok, kod bankomata za virtuelne valute mijenjate virtuelnu valutu za papirnati novac, ili prodajete/kupujete virtuelne valute putem kripto-bankomata.

Sličnost sa klasičnim bankomatima je ta što je princip rada kriptomata jako sličan podizanju gotovine na klasičnim bankomatima bez upotrebe kartice, tj. putem unosa jednokratnog koda koji je generisan na vaš evidentirani br. telefona, a koji omogućava pristup vašim sredstvima bez upotrebe kartice. Kod kriptomata, prednost je da već imate otvoren novčanik za virtuelne valute. Ono što je neophodno za korištenje kriptomata je svakako pametni telefon. Pristupom kriptomatu, program će tražiti da unesete vaš broj telefona, na koji će vam biti proslijeđen pristupni kod.

Po unosu koda, odabraćete opciju da li kupujete i/ili prodajete virtuelnu valutu. U koliko već imate kripto novčanik, proces će za vas biti pojednostavljen na način da ćete samo na svom telefonu pokrenuti kripto novčanik,  skenirati "QR" kod sa vašeg kripto novčanika, i u zavisnosti od toga da li kupujete ili prodajete virtuelne valute: 

1.    Uplatićete novčanice (najbolje da ih imate u apoenima od po 100, 200 KM – jer će one sigurno od većine proizvođača kriptomata biti prihvaćene), i time ćete završiti proces kupovine, a stići će vam i objašnjenje kolika vrijednost odabrane virtuelne valute je legal na vaš kripto novčanik.
2.    Odabraćete koju vrijednost (koliko) virtuelnih valuta prodajete, i pomenuti iznos virtuelnih valuta će biti povučen sa vašeg kripto novčanika, a vama će kriptomak izbaciti protivvrijednost u novcu u željenoj valuti.

Ono što je bitno napomenuti je da korištenje kriptomata podrazumijeva i naplatu provizije (kao kod korištenja klasičnih bankomata), koja se kreće oko 9%, dok zamjenom kriptovaluta za komercijalne valute putem online platformi – mjenjačnica možete očekivati manje inicijalne troškove i proviziju od oko +- 2% po transakciji, pa je na korisnicima da odaberu da li žele da trguju kriptovalutama na samom kriptomatu ili putem sve većeg broja registrovanih  online platformi za trgovinu.

Autorski tekst advokata Jovane Diljević

Napomena: Tekst ne predstavlja pravni savjet, već lični stav autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana