Kako je u Srpskoj obilježen 1. maj

GS/Srna
Foto: Srna

BANjALUKA – I u Srpskoj, kao i širom svijeta 1. maj – Međunarodni praznik rada obilježen je na razne načine - uglavnom izletima u prirodi uz roštilj, ali i radno.

Savez sindikata Republike Srpske organizovao je u banjalučkom parku „Mladen Stojanović“ protestno okupljanje na kome su se okupili sindikalci i radnici.

Banjalučane je obradovalo neočekivano ugodno vrijeme, pa su mahom otišli na neko od obližnjih izletišta, pa su ulice najvećeg grada Srpske gotovo potpuno puste.

Prvomajski uranak Dobojlije su jutros dočekale uz Gradski duvački orkestar, koji njeguje ovu stogodišnju tradiciju obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

Orkestar je izveo koračnice i druge numere i, prema riječima kapelnika Gorana Mitrovića, ne odustaju od manifestacije koja je nekada bila mnogo masovnija, a članovi orkestra radosnije prihvaćeni.

Brojni Trebinjci i turisti okupili su se danas na izletištima u okolini Trebinja kako bi proslavili 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Gosti najjužnijeg grada Srpske koji su došli iz više zemalja, domaći turisti, ali i građani Trebinja uživali su u druženju u prirodnom ambijentu izletišta Studenac, Lastva i Jazina.

Gradske ulice danas su bile pune, a turisti i građani uživali su u lijepom vremenu i današnji praznik proveli u šetnji Trebinjem ili u nekom od ugostiteljskih objekata.

Magla i tmurno vrijeme jutros nisu spriječili nekoliko desetina Bratunčana da po tradiciji dođu na omiljeno izletište Rajska plaža, pored Drine, kako bi u druženju uz roštilj i pjesmu proslavili 1. maj, ali je ipak najživlje u malinjacima gdje se izvode radovi u zasadima.

Najviše stanovnika Bratunca današnji Međunarodni praznik rada provodi na uređenju malinjaka po čemu je ova opština prepoznatljiva kao najveći uzgajivač ovog voća u Republici Srpskoj.

Tako je i u srebreničkoj opštini. Graja i smijeh brojnih malinara, koji porodično izvode radove u zasadima djeluje da je u voćnjacima življe i bolja atmosfera nego na izletištima.

Takođe, izvode se i drugi poljoprivredni radovi na njivama, a organizovanih sadržaja povodom 1. maja u ovim mjestima nema.

Stanovnici Bileće praznik rada, 1. maj, provode porodično, u svojim domovima, u prirodi ili u obližnjim selima iz kojih potiču.

Više od 20 mladih Fočaka učestvovalo je danas u akciji uređenja starog pravoslavnog groblja u nekadašnjoj Srpskoj Varoši, kao i uređenja porte Hrama Svetog Nikole, koju je organizovala Crkvena opština Foča zajedno sa vjernim narodom.

 

Dok je jedna grupa bila angažovana oko same crkve, druga je uklanjala gusto rastinje i trnje sa starog groblja, na uzvišenju iznad Hrama Svetog Nikole.

Sveštenstvo kaže da je akcija organizovana na Praznik rada, pa je pravoslavna omladina pokazala da se, umjesto lumpovanja uz akohol i pretjerivanja sa hranom, ovaj praznik može provesti na mnogo korisniji način.

Protest u Brčkom

Više stotina članova Sindikata Brčko distrikta, građana i nezadovoljnih radnika danas su mirnom protestnom šetnjom od Trga pravde do gradske Vijećnice još jednom ukazali na, kako su naveli, težak položaj radnika u Brčkom.
Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić je u izjavi za medije rekao da brčanski sindikalci neće pristati na procentualno povećanje plate koje Vlada distrikta zagovara.

On je naveo da od izvršne i zakonodavne vlasti traže formiranje odjeljenja za rad i radne odnose, donošenje kolektivnog ugovora kojim bi bila riješena pitanja naknada na plate u skladu sa uslovima na radu, kao i linearno povećanje plate.

Babić je izrazio nadu da će se do kraja godine donošenjem Kolektivnog ugovora radnička prava u Brčkom nakon 23 godine podići na viši nivo.

Predsjednik Sindikata integrisanog obrazovanja u Brčkom Mensur Mujkanović rekao je da je danas svijest radnika na višem nivou, što je pokazala i današnja mirna protestna šetnja.

Mujkanović je rekao da Sindikat čeka poziv na pregovore sa Vladom Brčko distrikta o rješavanju njihovih konkretnih zahtjeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana