Kada se život okrene naopačke: Kako izgleda svakodnevnica u domu banjalučkih četvorki

Dnevnik
Kada se život okrene naopačke: Kako izgleda svakodnevnica u domu banjalučkih četvorki

I Konstantin i roditelji očekivali su seku, a dobili četvoricu braće: Mateja, Marka, Luku i Jovana. I to odjednom! Mama Milana ostala je trudna spontano i na svijet donijela četvorke. Njezina trudnoća je fenomen, jedna u pola miliona kojima se dogodi takav scenarij.

Kako izgleda obično hranjenje, uspavljivanje, šetnja? Kako ih uopšte raspoznaju? Svaki dan potroše i do 30 pelena, auto je zamijenio kombi, a tu je i baka servis jer dodatnih nekoliko ruku uvijek dobro dođe. Porodici Petrović u posljednjih osam mjeseci životi su se okrenuli naglavačke.

Prematanje, hranjenje, igranje pa još malo mijenjanja pelena, kupanja, bočice, uspavljivanja i tako stalno u krug. S malom bebom uvijek su pune ruke posla. A sada sav taj posao pomnožite ne s dva, ne s tri nego sa četiri i dobićete svakodnevicu porodice Petrović.

Kole i četiri brata

Rođenje četvorice dječaka Mateja, Marka, Luke i Jovana prije osam mjeseci punilo je redove svih medija u regionu. Danas njihova graja ispunjava cijelu kuću, a mami Milani svaki trenutak u danu. Za rodbinu i goste kao pomoć u raspoznavanju služe narukvice u bojama. Stariji brat Konstantin ili od milja Kole kaže da nema šanse da se zabuni. I otpočetka ima omiljenog mlađeg brata – Luku. Svoju je ulogu ozbiljno shvatio. Prema njima je dobar i pažljiv dok god se jasno zna ko je glavni.

“Rekli smo mu istinu – da će dobiti četiri brata, da će doći četiri bebe s mamom iz porodilišta. Mislim da on nije bio svjestan dok zapravo mi nismo došli kući”, prisjeća se Milana.

Planovi koje su imali bili su sasvim drugačiji. Konstantin je već imao četiri i po godine i mislili su da je pravo vrijeme da sada dobije brata ili sestru. No već na prvom pregledu dobili su vijest koju nisu očekivali. Ultrazvuk je pokazao da Milana nosi blizance, koliko znaju, prve u porodici.

“Taj dan smo odmah tu veče odlučili – idemo do kraja”

Bila je to informacija na koju se nisu stigli ni naviknuti jer već na idućem pregledu uslijedio je veliki šok, kazala je Milana: “Ne mogu vjerovati da je moguće da nosim trojke. Prvo za blizance nisam mogla vjerovati, a kamoli za trojke. Nikog u blizini da je imao trojke da se mogu posavjetovati kako je tekla trudnoća, porod, poslije, s tri bebe. Što da radimo s tri bebe uopšte?”

Pitanje je to koje joj se sada čini smiješnim jer već na idućem pregledu njezina trudnoća postala je fenomen – jedan u pola miliona slučajeva. Nešto za što je i ljekar u rodnoj im Banjaluci trebao drugo mišljenje, potvrdu kolega: “On mi je tad rekao kako misli da vidi četiri bebe”, prisjetila se Milana.

Tim veće je to bilo čudo jer začete su spontanim putem. Ostatak trudnoće Milana je vodila u Sloveniji, gdje je suprug Nemanja otprije živio i radio. Zbog četiri ploda od početka se vodila kao visokorizična, trudnoća u kojoj ne postoji jamac ni za što, u kojoj se ide dan po dan. Nemanja i Milana imali su opciju pristupiti i redukciji broja plodova, no ističu: “Taj dan smo odmah tu veče odlučili – idemo do kraja.”

Mjesec i po prije porođaja ležala je u bolnici, a onda su tri dana prije planiranog carskog reza, u 31. sedmici trudnoće krenuli spontani trudovi. Nemanja je cijelo vrijeme bio uz nju, osim za vrijeme samog carskog reza. U četiri minute na svijet su stigli Matej, Marko, Luka i Jovan. Zajedno teški tek nešto više od pet kilograma.

Logistika je ključna stvar

Matej, Luka i Marko su jednojajčane trojke, a Jovan je njihov dvojajčani brat blizanac. Mirnoća i opuštenost kojom obitelj Petrović zrači uz četiri bebe i jednog šestogodišnjaka vrijedna je divljenja, kao i logistika koja prati cijelu priču. Koliko se na dan opere i ispegla veša, više ni ne broje. Iako su planiranim carskim rezom rođeni u 31. sedmici trudnoće, dakle gotovo dva mjeseca prerano, dječaci odlično napreduju. Odlaze na redovne vježbe i sasvim su zdravi.

Nemanja se nedavno vratio na posao, a s njima je uvijek jedna od baka. Logistika je ključna stvar, slažu se svi. Običan izlazak u šetnju mnogima će se činiti kao pravi poduhvat, ali oni su se kažu već izvježbali i spremni su za pokret, a baš u svakoj šetnji dočekaju ih znatiželjni pogledi i osmjesi. Kako kažu Milana i Nemanja, ljudi su jako iznenađeni i većina njih im priđe i kaže – svaka čast, piše Dnevnik.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana