Južno voće duplo jeftinije od domaćeg

D. Keleč, dopisnici
Južno voće duplo jeftinije od domaćeg

BANjALUKA - Domaće voće u Republici Srpskoj duplo je skuplje od narandži, limuna, grejpfruta ili banana, a poljoprivrednici ističu da su za više cijene kontinentalnog u odnosu na južno voće "krivi" ogromni gubici koje su lani imali, te veći troškovi proizvodnje i jeftin uvoz.

Iako je nekada južno voće bilo luksuz, sada se situacija promijenila, pa se za jedan kilogram krušaka, za koji je potrebno izdvojiti do 3,5 maraka na banjalučkoj tržnici, mogu kupiti dva kilograma narandži koje se prodaju po cijeni od 1,5 do 1,8 KM.

- Kilogram krušaka košta od tri do 3,5 maraka, dok su jabuke nešto jeftinije i mogu se kupiti za dvije marke. Ipak, najviše se kupuju banane koje koštaju od 1,8 do dvije marke i narandže čija je cijena 1,5 maraka po kilogramu - kazala je jedna od prodavačica na pijaci u Banjaluci i dodala da se od domaćeg voća mnogo bolje prodaju i mandarine i klementine, čije se cijene kreću oko dvije marke.

I mnoge Prijedorčane ovih dana začudile su izuzetno visoke cijene domaćeg voća.

- Cijene jabuka kreću se od 1,5 do 2,5 KM po kilogramu, a cijena kilograma krušaka je već tradicionalno visoka i iznosi 3,5 maraka, pa i više - kažu mještani Prijedora.

U trgovinama u Prijedoru kilogram bijelog grožđa košta 5,5, a crnog sedam maraka.

- Mnogo su povoljnije cijene južnog voća. Tako se kilogram limuna može kupiti za jednu marku, narandže koštaju između 1,3 i 1,5 maraka, a banane od 1,8 do 2,2 marke - ističu trgovci i dodaju da kilogram grejpfruta košta 1,3 KM, mandarina 1,5, a ananasa 2,4 marke.

Slična situacija je i u prodavnicama u Bratuncu, gdje se uglavnom kupuje voće iz uvoza, a vlasnici trgovinskih radnji kažu da je više od 90 odsto voća proizvedeno izvan teritorije Srpske.

- Osim jabuka, koje mogu da se kupe po cijeni od 1,5 do dvije marke, trenutno nema nijedne vrste voća koja je proizvedena u RS. Uglavnom prodajemo južno voće, i to narandže uvezene iz Španije koje koštaju 1,4 marke, te mandarine i kivi, koji košta između 1,4 i 2,2 marke - kažu trgovci i dodaju da se dobro prodaju i suve smokve uvezene iz Turske koje koštaju 8,4 KM po kilogramu, te banane uvezene iz Ekvadora koje se mogu nabaviti po cijeni od 2,35 do 2,5 maraka.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac rekao je da su lani voćari u RS imali ogromne gubitke, jer nisu mogli da plasiraju svoje voće, zbog čega su sada i cijene dosta više.

- Domaći voćari su prošle godine imali višak voća, koje nisu imali kome prodati, a takva situacija je bila i u cijeloj Evropi, kada su ogromne količine voća propale - kazao je Usorac.

Prema njegovim riječima, trenutne količine voća, odnosno manjak u prodaji "drži" visoke cijene.

- Trenutno je manja ponuda od potražnje, zbog čega su i cijene neminovno morale da skoče - kazao je Usorac.

Gubici

Vladimir Usorac je rekao da su prošlogodišnji gubici voćara u RS iznosili oko 200 miliona maraka.

- Naši voćari su lani i otkupili voće po višim cijenama, a poslije ga nisu mogli otkupiti oni koji posjeduju hladnjače, zbog čega je to voće skladišteno ili propalo, pa gubici dostižu skoro kompletnu vrijednost voća - kazao je Usorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana