Jul 2024. najtopliji u Banjaluci od kada se vrše mjerenja

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Jul je sa srednjom mjesečnom temperaturom vazduha u Banjaluci od 25,6 stepeni Celzijusovih bio najtopliji od kad se vrše mjerenja, a u najvećem gradu Republike Srpske u tom mjesecu bilo je 26 tropskih dana, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Iz ovog zavoda su istakli da je u proteklom mjesecu bilo i najviše tropskih noći, čak 16, sa minimalnom temperaturom koja se nije spuštala ispod 20 stepeni Celzijusovih tokom cijele noći.

"Najveći broj tropskih noći u jednom mjesecu do sada u Banjaluci bio je šest u julu 2010. Broj tropskih noći u julu 2024. veći je čak i od godišnjeg maksimuma koji je do sad iznosio 10", naglasili su iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Sredinom proteklog mjeseca veoma topao vazduh sa sjevera Afrike zahvatio je Balkan.

Toplotni talas trajao je 15 dana i od 5. do 19. jula temperatura vazduha u Banjaluci je svakog dana bila iznad 30 stepeni Celzijusovih.

"U julu je u Banjaluci bilo 26 tropskih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni. To je najveći broj tropskih dana u julu. U julu 2015. i 2022. godine registrovano je 25 tropskih dana", istakli su u Hidrometeorološkom zavodu.

Iz ovog zavoda ističu da je jedini mjesec sa većim brojem tropskih dana bio avgust 2012. kada je temperatura tokom 27 dana prelazila 30 stepeni Celzijusovih.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske napominju da apsolutno maksimalna temperatura za jul nije dostignuta, ali da je ovaj bio najtopliji od kada se vrše mjerenja.

"Apsolutni maksimum za jul iznosi 41,6 stepeni i izmjeren je 2013. godine, a ovog jula maksimalna temperatura iznosila je 37,5 stepeni Celzijusovih", naveli su iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana