Jubilarni V Pecka Outdoor Festival od 6. do 7. jula

G.S.
Jubilarni V Pecka Outdoor Festival od 6. do 7. jula

„Sljedeći vikend, od 6. do 7. jula, rezervišite za veoma sadržajan program uz mnogobrojne aktivnosti na otvorenom, dobro družnje i zabavu na jubilarnom, petom Pecka Outdoor Festivalu (POF)", preporuka je organizatora sa danas održane konferencije za novinare u Banjaluci kojom je najavljeno ovogodišnje izdanje POF-a.

Direktor festivala Boro Marić najavio je aktivnosti na otvorenom, kao glavni festivalski program, ali i brojne prateće edukativne, kreativne i zabavne sadržaje, po kojima je ovaj festival prepoznatljiv.

„U izvjesnom smislu POF znači manifestaciju otvorenih vrata za upoznavanje posjetilaca sa svim sadržajima koje Centar i selo Pecka nude tokom cijele godine. Mi smo udruženje, te ovo nije komercijalni, nego promotivni festival koji skreće pažnju ne samo na Pecku nego i sela u okruženju, a koja su pravi biser prirode", rekao je Marić, posebno zahvalivši svim sponzorima i prijateljima Festivala bez čije podrške organizacija ovakvog događaja ne bi bila moguća.

 "To je jedan od najvažnijih i najsnažnijih događaja što se tiče promocije Pecke. Svake godine se okupljaju brojni građani koji žele aktivno provesti dan ili vikend sa svojom porodicom, ali i pojedinci koji vole prirodu. I ovogodišnji festival donosi šarenilo aktivnosti i zabave za sve", rekao je Marić, iskazavši posebno zadovoljstvo zbog malog jubileja u čijem će znaku biti ovogodišnje izdanje.

„Da nismo, nažalost, dvije godine imali pauzu ovo bi bio sedmi festival, ali zbog pandemije koja nas je zadesila dvije godine smo pauzirali, ali smo taj period iskoristili i uložili u infrastrukturu, mostove, igrališta, amfiteatar", napomenuo je Marić, izražavajući ponos da se u uvoj godini, osim pet godina festivala, zaokružuje i  jubilej od deset godina života i rada udruženja „Green Ways " u selu Pecka.

Važna infrastukturna ulaganja, od onih u neposrednoj blizini Centra za posjetioce Pecka, do Spomenika prirode „Vrela Sane" te posljednjeg u nizu i izuzetno znajčajnog kao što je asfaltiranje puta do samog Centra, naveo je kao rezultate angažovanosti udruženja kojim su stvoreni izuzetni uslovi za boravak u selu Pecka, kao i za sva festivalska zbivanja.

Pecka Outdoor Festival će i ove godine ponuditi bogat dvodnevni program, u okviru kojeg su glavne festivalske  aktivnosti na otvorenom: brdski biciklizam, sportsko penjanje, pješačenje, kanjoning, upoznavanje samoniklog bilja i gljiva, sportsko-kreativne radionice za djecu, zatim edukativno-kreativne radionice i predstave za djecu, muzički program, te Šareni market – festivalski kutak predstavljanja lokalnih proizvoda i proizvođača, kao i Outdoor sajam gdje se predstavljaju kompanije outdoor opreme.

Ana Lakić iz Turističke organizacije Republike Srpske i član Organizacionog tima POF-a napomenula je da je osnovni fesivalski fokus na boravku u prirodi te da su sadržaji prilagođeni širokoj lepezi posjetilaca, od aktivnih pojedinaca i sportista, do rekreativaca, porodica i djece.

Ona je naglasila da je ulaz na festival besplatan, kao i svi prateći festivalski sadržaji, kao što su brojne radionice za djecu, ali i starije posjetioce, te muzički program, napomenuvši da se jedino naplaćuje, i to simbolično, kotizacija za učesnike na glavnim festivalskim aktivnostima.

I za ovu godinu najavljen je organizovan besplatan autobuski prevoz na relaciji Banjaluka – Pecka - Banjaluka za oba festivalska dana, što posjetiocima POF-a obezbjeđuje Grad Banjaluka.

Dragica Delić, viši asistent na PMF UNIBL, voditeljka pratećih edukativnih radionica, istakla je da uloga PMF-a na festivalu edukativna.

"Trudimo se da naučne teme približimo najmlađim učesnicima festivala kroz edukativne radionice. Ovogodišnja radionica koju će voditi studenti ovog fakulteta naziva "Mali eko-istraživači" namijenjena je najmlađima. Tema je obnovljivi izvori energije, tako da ćemo se potruditi da ovu kompleksnu temu, čak i za nas istraživače, približimo najmlađim učesnicima", kazala je Delićeva te zahvalila timu studenata koji vrijedno pripremaju ove radionice i na taj način stiču korisna praktična iskustva.

Damjan Šodolović iz Planinarsko-alpinističkog kluba "Summit" Banjaluka, voditelj aktivnosti pješačenja i predstavnik partnerskog kluba Festivala, istakao je da je izvor Sane centar ovog dešavanja.

"Po mom mišljenju, najbitniji događaj je obilazak samih izvora rijeke Sane te ovom prilikom pozivam sve građane da dođu i zajedno s nama spoznaju čari ove rijeke. Takođe, bitno je navesti da su sve staze lijepo uređene i, što je najbitnije, sigurne", kazao je Šodolović te preporučio ovu aktivnost za uživanje svim uzrastima posjetilaca.

U okviru muzičkog programa ove godine će 6. jula nastupiti popularni beogradski bend „Funkier project ", dok je 7. juli rezervisan za Nenada Marića, poznatijeg kao „Kralj Čačka", srpskog kantautora, slikara i pjesnika.

Svi detalji o bogatom programu Festivala i opisi glavnih i pratećih festivalskih aktivnosti, kao i prijavni obrazac dostupni su na sajtu   www.peckaoutdoor.com.  Osim putem web-sajta, prijave će biti moguće izvršiti i na licu mjesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana