Jovica Vlatković, izvršni direktor za razvoj i investicije “Elektroprivrede Republike Srpske”: Nas će zaobići talas energetske krize

Jana Kezić
Jovica Vlatković, izvršni direktor za razvoj i investicije “Elektroprivrede Republike Srpske”: Nas će zaobići talas energetske krize

Evropu trese energetska kriza, cijene energenata, pa i same električne energije vinule su se u nebo, međutim, ovaj talas neće se prenijeti na Republiku Srpsku.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” izvršni direktor za razvoj i investicije “Elektroprivrede RS” Jovica Vlatković, naglasivši da je to rezultat kvalitetnog planiranja i upravljanja ovim javnim strateškim preduzećem.

- U Evropi je došlo do očekivanog porasta cijena, a mogu slobodno da kažem da se ovaj talas elektroenergetske krize neće prenijeti na Republiku Srpsku, iako je sistem star i došlo je do zamora materijala, naši inženjeri i vrijedni radnici u zavisnim preduzećima isti održavaju i drže pogonsku spremnost na zavidnom nivou - rekao je Vlatković.

GLAS: Kakva je bila godina na izmaku za “Elektroprivredu Republike Srpske” ?

VLATKOVIĆ: Analizirajući proteklu godinu, moram da naglasim da je bila izuzetno teška, puna izazova, ali i uspješna. Teška iz razloga jer nas je pandemija ograničila u nekim aktivnostima a pri tome HE “Plat G-2” nije bio na mreži punih 211 dana što je za nas bio veliki hendikep u proizvodnji.

GLAS: Kada ste pomenuli pandemiju, koliko je ona poremetila planove poslovanja?

VLATKOVIĆ: Pandemija je ograničila aktivnosti u ERS-u, a najviše u razvoju projekata jer u tom domenu sarađujemo sa firmama, institutima i naučim ustanovama iz okruženja, Evrope i svijeta. Veoma teško se putovalo i naši partneri nisu mogli da dolaze na teren, ali smo to na kvalitetan način premostili i mislim da sustižemo izgubljeno.

GLAS: Šta je obilježilo poslovanje tokom ove godine?

VLATKOVIĆ: Poslovanje ERS-a svakako su obilježile nove investicije i razvoj projekata te opredijeljenost ka izgradnji obnovljivih izvora energije. Moram da se osvrnem na novi Zakon o električnoj energiji koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, a koji je predvidio reorganizaciju elektrodistributivnih preduzeća i izdvajanje javnog snabdijevanja iz istih što smo uspješno sproveli. 

GLAS: Dokle se stiglo u procesu reorganizacije preduzeća?

VLATKOVIĆ: Elektrodistribucije smo reorganizovali u operatore distributivnih sistema (ODS) i ujedno smanjili određeni broj radnika na norme u okviru standarda koje nalažu EU direktive, uz stimulativne otpremnine.  Od 1. aprila počela je sa radom Direkcija za javno snabdijevanje te  isporuka novih računa koji sada imaju drugu formu gdje su jasno naznačene stavke šta potrošač plaća. U narednom periodu trebalo bi da sprovedemo reorganizaciju u proizvodnim i matičnom preduzeću. To nije nimalo lak proces ali ćemo ga sprovesti do kraja.

GLAS: Šta je bio najveći izazov?

VLATKOVIĆ: Najviši izazov je svakako bio održati pogonsku spremnost, uraditi redovne remonte, a ujedno proizvesti dovoljno električne energije koja je najjeftinija u Evropi i zadovoljiti sve potrebe domaćeg konzuma, a ujedno investirati u obnovljive izvore energije (OIE).

GLAS: U šta je najviše ulagano tokom ove godine?

VLATKOVIĆ: ERS je napravila veliki iskorak po pitanju OIE i naša je opredijeljenost da ulažemo u iste. Na tom polju je najviše ulagano, nadmašili smo sve u okruženju i trenutno imamo potpisane ugovore u visini od 1,6 milijardi maraka, a ukupna vrijednost započetih i investicija planiranih da krenu sa izgradnjom 21/22. godine je oko dvije milijarde maraka.

GLAS: U čemu vidite šansu za dalji razvoj i mogućnost investiranja?

VLATKOVIĆ: Naša najveća šansa su hidro potencijali i tu smo već krenuli sa izgradnjom HES Gornja Drina koju čine tri hidro centrale “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci”. U ovom momentu gradimo HE “Buk Bijela”, a prije nekolika dana krenula je sa izgradnjom HE “Bistrica” koju čine tri stepenasto raspoređene elektrane. Vrijednost ova dva projekta koji su krenuli sa izgradnjom u 2021. godini  je 700 miliona maraka. U  narednoj godini planiramo u prvom kvartalu početak izgradnje HE “Dabar” 160 MWh,  početkom trećeg kvartala VP “Hrgud” 48 MWh, a početkom marta planiramo početak izgradnje solarnih elektrana SE “Trebinje 1” 73 MWh i SE “Trebinje 2” 54 MWh.  Osim pomenutih projekata očekujemo da će krajem 2022. godine krenuti i izgradnja HE “Bileća” 32 MWh.

GLAS: Najavljeno poskupljenje električne energije za privredu od 1. januara iduće godine izazvalo je lavinu komentara pa i nezadovoljstvo među privrednicima. Kako to komentarišete i da li je moguće naći neki kompromis?

VLATKOVIĆ: Moram da naglasim da je cijena električne energije najjeftinija u regionu i Evropi, a u odnosu na berzansku cijenu čak je jeftinija do 500 odsto.  Privrednici treba da razumiju da ERS i Vlada RS sa ovakvim cijenama vrše podsticaj privredi i to je realnost, međutim  moramo naglasiti da je sve poskupjelo te da su robe i usluge, poput željeza, betona, energenata, poskupjeli više od 30 odsto. Sve to povećava troškove proizvodnje električne energije. Ako pogledamo činjenice, ERS je posljednja podigla cijenu privredi, a ostavila istu cijenu za domaćinstva koja je niža od naše proizvodne cijene. Kada se donosila odluka o formiranju cijene na sastanku su učestvovali predstavnici Unije poslodavaca, Privredne komore, premijer i predstavnici ERS-a, gdje je i dogovorena cijena. Želim da napomenem da je ERS najveći privredni kolektiv u Srpskoj i zato treba da vodimo računa i o njegovom poslovanju.

GLAS: Očekujete li da uskoro bude riješeno pitanje gradnje HE “Buk Bijela”, te šta bi jedan takav projekat značio za Republiku Srpsku ali i BiH?

VLATKOVIĆ: Što se tiče HE “Buk Bijela” to je projekat o kome se pričalo 55 godina, međutim ova Vlada i ERS su smogli snage i krenuli u izgradnju ovog projekta sa Elektroprivredom Srbije. HES Gornja Drina je privredno društvo registrovano u Republici Srpskoj, a samim tim u BiH. Struktura vlasništva je takva da je čine dva privredna društva i to ERS i EPS. Ne vidim nijedan razlog za bilo kakvo osporavanje ovog projekta jer u RS i BiH postoje mnoge kompanije koje su nastale ovim modelom i nikom ne smetaju. Mislim da su u pitanju razlozi političke prirode i jednom  moraju prekinuti sa tom praksom, potrebno je spustiti tenzije, relaksirati odnose i tamo gdje postoji zajednički interes poput srednje Drine, razgovarati, dogovarati, razvijati nove projekte i graditi  hidrocentrale jer je u interesu svih nas sigurno i kvalitetno snabdijevanje električne energije iz OIE.

Čestitka

Jovica Vlatković poželio je svim čitaocima “Glasa Srpske” kao i radnicima MH “Elektroprivrede Republike Srpske” srećne novogodišnje i božićne praznike.

 - Želim svima dobro zdravlje, napredak i srećne nastupajuće praznike - rekao je Vlatković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana