Jovica Jovičić, pakleni kuvar, o svom životnom putu: Stranci padaju u nesvijest ka­d probaju sarmu

Veljko Zeljković
Jovica Jovičić, pakleni kuvar, o svom životnom putu: Stranci padaju u nesvijest ka­d probaju sarmu

BEOGRAD - Za njega kažu da je pravi mađioničar sa hranom. Proputovao je cijeli svijet, usavršavao se u Italiji, Grčkoj, Rusiji i Belgiji, a u gastronomsku magiju ovog vrsnog kuvara uvjerili su se mnogi poznati glumci, umjetnici i svjetski putnici koji su degustirali njegove delicije od Beograda do Bosfora, među kojima su bile i zvijezde poput Denisa Kvejda, Nastasje Kinski i Žan-Marka Bara, a imao je priliku i da sprema večeru za Vladimira Putina, u to vrijeme premijera Rusije, koji je ugostio prijatelje na privatnoj zabavi u svojoj vikendici.

 

Riječ je o Jovici Jovičiću iz Beograda koji je prije nekoliko godina učestvovao u izuzetno popularnom TV serijalu “Paklena kuhinja”. 

Počeci

Jovica, koji gazi šestu deceniju i radi u poznatom beogradskom restoranu “SavaSava”, kaže da je u svijet gastronomije bukvalno ušetao, i to sasvim slučajno, sticajem okolnosti. Nakon što je završio osnovnu školu, poželio je da ode na more sa drugarima, ali je prije toga valjalo nešto i zaraditi. I tako je od dječaka koji je u poznatom beogradskom restoranu “Pod lipom” radio kao fizikalac postao kuvar, vječno zaljubljen u svijet gastronomije.

Kao i u mnogim sličnim pričama, Jovica je za svoju ljubav prema kulinarstvu zahvalan jednom starom majstoru, čuvenom kuvaru čika Duletu, za kojeg ističe da ga je zadužio do kraja života.

Objašnjava da je bio posljednja generacija usmjerenog obrazovanja u vremenu kada prve dvije godine srednje škole stičeš opšte obrazovanje, a u trećem razredu biraš smjer. Pošto je već radio u restoranu, njegov izbor je, kako kaže, bio logičan. Upisuje se u treći razred, vidi da većinu toga zna i onda mu svašta pada na pamet. Onako mladom i blesavom, kako priča, malo je falilo da ne završi četvrti razred, ali ga je čika Dule natjerao da završi školu.

Nakon toga postaje šef kuhinje već sa 25 godina.

Rusija

Kao i svaki zaljubljenik u svoj posao, Jovica kreće u otkrivanje tajni kulinarskog svijeta. Nakon šest mjeseci sticanja prakse u jednom restoranu u Milanu vraća se u Beograd i počinje da radi u čuvenom restoranu “Knez”. Koristi svaku šansu za usavršavanje u inostranstvu te odlazi u Moskvu, Atinu i Italiju, gdje gostuje u restoranima najpoznatijih vinarija “Sartori”, “Banfi” i “Fumaneli”.

Od kulinarskih uzora, koji su mnogo uticali na njegov kasniji rad, izdvaja Tomasa Kelera kojeg smatra najboljim kuvarom u posljednjih nekoliko decenija. Da se ne radi o običnom kuvaru, vidljivo je i iz same Jovičine biografije, u kojoj stoji zapisano da je kuvao čak i u dači Vladimira Putina. Priča da je u Moskvi dva puta radio, prvi put 1994. godine, a drugi put 2005. Prvi put je otišao kada je Moskva dobila prvi srpski restoran, što je naišlo na sjajan odziv. Zanimljivo je da Rusi tada i nisu znali šta je tartar biftek. Deset godina kasnije pozivaju ga u čuvenu vikendicu Vladimira Putina.

- Radi se o jednom ogromnom području, veličine omanjeg grada. Niko nije mogao da se kreće kako je želio. Sve je bilo kontrolisano. Nažalost, nisam imao prilike da upoznam Putina, ali ni da ga vidim iako sam imao veliku želju. Niko nije mogao da izađe iz kuhinje. Bili su tu i degustatori koji su prvi isprobavali hranu. Ništa iz kuhinje nije moglo izaći bez njihove prethodne dozvole - prisjeća se Jovica koji danas iza sebe ima više od 30 godina uspješne kulinarske karijere.

Predrasude

Navodi i da je imao čast da radi ketering prilikom snimanja filma “Spasilac” i da svakodnevno kuva za holivudske zvijezde Denisa Kvejda, Nastasju Kinski i Žan-Marka Bara, ali i reditelja Dragana Antonijevića. U to vrijeme, priznaje, imao je predrasude, jer je smatrao da su sve te zvijezde umišljene.

- Prevario sam se. Radilo se o normalnim ljudima, pristupačnim u svakom trenutku. Bilo mi je zadovoljstvo upoznati ih. Sećam se jednom prilikom, u vreme praznika, za Badnje veče, otišli smo do crkve. I oni su hteli da idu sa nama - kaže Jovica.  

Sa jednom od najpoznatijih svjetskih glumica Nastasjom Kinski ima posebnu anegdotu. Kada se prvi put pojavila na snimanju filma, pratilo ju je maksimalno obezbjeđenje.

- Spremili smo meni, ali je desert bio još pod znakom pitanja. Odlučim se da spojim četiri stola, stavim čaršav i krenem da razvijam kore za pitu, a ona tad baš nailazi i gleda šta ja to kao neki ludak radim - priča Jovica.

Epilog susreta - holivudska glumica te večeri je za desert naručila “ono što je pravio rukama”, a Jovica joj je objasnio da je to pita sa jabukama, sa sladoledom. Glumica nije krila oduševljenje.

Kao još jedan o velikih profesionalnih izazova izdvaja i rad u restoranu “Pablik”, jer je ekipa koja se okupila odlučila da izađe iz standardnih okvira pripremanja hrane. Pred sebe su postavili zadatak da sami proizvode neophodne namirnice. Pored kuvarskog posla, svakodnevno su radili i gotovo sve farmerske poslove, što je, navodi on, stvarno bio veliki izazov.

Tradicija

Posljednjih godina skrasio se u Beogradu, ali povremeno je dolazio i u Republiku Srpsku da pomogne pojedinim restoranima da postanu uspješni.

Iako najviše preferira italijansku i francusku kuhinju, otkriva da se sve više vraća tradiciji, odnosno srpskim tradicionalnim jelima koja su u prethodnom periodu gotovo zaboravljena.

- Interesantno je koliko se inostrani turisti oduševljavaju našim kajmakom i sirom. Naravno, tu su i gibanica, cicvara, razne pite i savijače, ali i grah prebranac, svadbarski kupus i sarma, od koje oni padaju u nesvest koliko im je ukusna - navodi Jovica dodajući da dobar zalogaj ne može i bez dobre čašice i muzike.

Na pitanje kako u budućnosti vidi gastro scenu na našim prostorima, kaže da nije baš veliki optimista jer, kako je objasnio, veliki broj mladih i perspektivnih kuvara odlazi i ne vraća se.

- Sve je manje ljudi, sposobnih, na koje se u kuhinji možeš osloniti. Jedan čovek ne može ništa. Takođe, bojim se da nova generacija mladih teško prihvata autoritet starijih kuvara. To me nervira, ali i zabrinjava. Mladi treba da slušaju starije, koji pokušavaju da im prenesu svoje znanje i iskustvo - dodao je Jovica.

Anegdota

Jovica je godinama učestvovao i u snimanju TV serijala “Paklena kuhinja”, a jedna od anegdota, koja mu je i do dan-danas ostala u sjećanju, jeste kada je jednom prilikom porušio čitavu kuhinju na jednom pančevačkom splavu. Ali bukvalno.

- Bilo je to poznato mesto, koje je sticajem okolnosti propalo, ništa od nekadašnjeg sjaja nije ostalo. Shvatio sam da je jedino rešenje čekić. I to je bilo baš pakleno, pogotovo jer se vlasnik tog restorana isprva tome protivio. Bilo je tu svega i svačega, prepirki i svađa, ali na kraju je sve ispalo O. K. Na kraju me taj čovek zvao da budem kum kada mu se rodilo dete - prisjeća se Jovica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana