Još jedna uspješna vježba vatrogasaca i spasilaca iz Foče i Plužina

Srna
Foto: printscreen

FOČA - Civilna zaštita iz Foče danas je izvela pokaznu vatrogasno-spasilačku vježbu u kojoj je, osim domaćih vatrogasaca i spasilačkih službi, učestvovala i Služba zaštite i spasavanja iz Plužina u Crnoj Gori.

Na platou fočanskog Akva parka, u akciji je vodenim topovima gašen požar na višespratnici, isisavan dim iz prostorija zahvaćenih vatrom i evakuisana povrijeđena lica.

Civilna zaštita, Teritorijana vatrogasno - spasilačka jedinica, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Speleospasilačka služba Republike Srpske - stanica Foča, Služba hitne pomoći Doma zdravlja, Crveni krst i Radio amaterski klub "Kmur" pokazali su, zajedno sa kolegama iz Crne Gore, visok nivo obučenosti, opremljenosti i međusobne usklađenosti.

Rukovodilac fočanskog Odsjeka civilne zaštite Miloš Jakić podsjetio je da su sa kolegama iz Plužina i prošle godine imali tri zajedničke vježbe. On je napomenuo da su u ovoj vježbi imali priliku da isprobaju aparat "dimovuk" koji služi za izvlačenje dima i ostalih štetnih gasova. "Imali smo priliku da vidimo da vatrogasci koriste izolacione aparate koji štite njihove disajne puteve.

Dobrovoljno vatrogasno društvo je obskrbljivalo vodom vatrogasne kamione da ne bi morali ići na dopunjavanje cisterni, Spelospasilačka služba je radila evakuaciju unesrećenog sa šestog sprata na obližnju zgradu zbog neprohodnosti stepeništa, a hitna pomoć i ekipe prve pomoći Crvenog krsta zbrinjavale su povrijeđene", naveo je Jakić.

Mirko Cicmil iz Službe za zaštitu i spasavanje iz Plužina rekao je da su i ovaj put pokazali odličnu saradnju sa službama iz Foče. "Mi smo, konkretno, radili izvlačenje osobe iz zadimljene prostorije, iz požara i onda smo gasili tu prostoriju.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo ovdje, što smo uspostavili veoma dobru saradnju sa Fočom i naravno nastavićemo u budućnosti da održavamo tu saradnju i da budemo jedni drugima na usluzi", naveo je Cicmil.

Šef fočanske Teritorijalne vatrogasne jedinice Radojica Mališ rekao je da su uspješno izveli dio vježbe uz pomoć aparata "dimovuk". "Ovo je svakodnevna obaveza nas vatrogasaca da uvježbavamo ekipe da bismo bili spremni za intervencije", rekao je Mališ. Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da su Civilna zaštita i vatrogasci pokazali visok nivo profesionalne i tehničke osposobljenosti.

"Siguran sam da ćemo taj nivo iz godine u godinu da podižemo, naročito u smislu tehničke opremljenosti. Što se tiče ljudskih resursa siguran sam da imamo adekvatno obučene i sposobne ljude da odgovore na sve izazove u oblasti spašavanja raznih vrsta i zaštite od požara.

Ne želim da izostavim ni naš Dom zdravlja, Crveni krst, Speleološko društvo i Klub radio amatera, svi djeluju sinhronizovano i mislim da smo sigurni u njihovim rukama", dodao je Vukadinović. Vježba "Foča 2022" organizovana je povodom Dana Civilne zaštite, 1. mart

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana