Jednostavniji način prijave za podršku poljoprivrednicima

Srna
Jednostavniji način prijave za podršku poljoprivrednicima

GRADIŠKA - Predstavnici Fondacije "Progresus" danas su u Gradišci istakli da je pojednostavljen način prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivrednih mašina i opreme za preradu hrane u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Srpskoj.

Prilikom predstavljalja drugog javnog poziva za podršku nabavci poljoprivedne mehnizacije mađarske proizvodnje, istaknuto je da za razliku od prvog sada pravo na subvenciju Vlade Mađaraske, pored poljoprivrednika, imaju i prerađivači, koji mogu da ostvare podsticaj za nabavku mašina i opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Direktor Fondacije "Progresus" Andrea Jaglica rekla je da je, kao i tokom prvog javnog poziva, subvencija po korisniku do 25.000 evra ili do 70 odsto vrijednosti nabavljene mašine ili priključka, te da je sada i način prijave potencijalnih korisnika pojednostavljen. Prema njenim riječima, tokom prvog javnog poziva pravo na subvencije za kupovinu mehanizacije i mašina mađarske proizvodnje ostvarilo je oko 650 poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj.

"Prema prvim povratnim informacijama tokom drugog javnog poziva može da se očekuje i veći broj korisnika, ali je to neizvjesno jer je za većinu poljoprivrednika u Srpskoj ova proizvodna godina jako loša", naglasila je Jaglica.

Do sada je na ime podsticaja za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme mađarske proizvodnje poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu isplaćeno oko sedam miliona evra, a do kraja septembra biće isplaćena još dva miliona. Poljoprivredni proizvođači i prerađivači na drugi javni poziv, objavljen 14. avgusta, mogu da se prijave do 14. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana