Jedan donor može spasti osam života!

Anita Janković Rečević
Jedan donor može spasti osam života!

BANjALUKA - Svijest stanovništva u BiH o značaju doniranja organa na veoma je niskom nivou, a s obzirom na to da bolest ne bira i da svako može postati pacijent na čekanju za transplantaciju, neophodno je probuditi empatiju i privoljeti građane da učestvuju u tom humanom procesu, što će i biti cilj kampanje koja će početi do kraja godine.

Oktobar je u znaku ukazivanja na značaj donorstva jer se u ovom mjesecu obilježavaju i Svjetski i Evropski dan davalaca organa, i to 14. i 18. oktobra, a o toj temi juče je bilo riječi i na sjednici Konferencije za područje zdravstva u BiH, gdje je izražena potreba za ispunjavanjem uslova koji su neophodni za članstvo u Evrotransplantu, međunarodnoj organizaciji za razmjenu organa.

Na sjednici, na kojoj su učestvovali ministarka civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, ministri zdravstva Srpske Alen Šeranić i FBiH Nediljko Rimac, te šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Asmir Mujanović, ocijenjeno je da je potrebno intenzivirati kampanju s ciljem podizanja svijesti o značaju doniranja organa kako bi se povećao broj donora i ojačala podrška domaće javnosti procesu pridruživanja pomenutoj međunarodnoj organizaciji.

 - Na prethodnim sastancima sa predstavnicima Evrotransplanta naglašena je važnost bilateralne saradnje sa zemljama članicama organizacije, kao i potreba za jačanjem organizacione strukture unutar BiH kako bi se olakšao brži i efikasniji proces donacije i transplantacije organa -  saopštili su iz Ministarstva civilnih poslova.

Oni su za “Glas” istakli da će ovog mjeseca organizovati konferenciju povodom evropskog dana doniranja organa i transplantacija,  nakon čega će započeti promotivnu kampanju kako bi ukazali na važnost tog plemenitog i humanog čina.

U Republici Srpskoj izvodi se isključivo transplantacija bubrega od živog donora u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, dok kadaverične transplantacije, odnosno operacije kod kojih se uzima ljudski organ od umrlog davaoca s ciljem presađivanja pacijentu nisu moguće.

Nacionalni koordinator za transplantacije RS Goran Topić kaže za “Glas” da je buđenje svijesti građana i ukazivanje na značaj doniranja organa zapravo i najteži dio procesa koji vodi ka formiranju donorske mreže.

- Sa jednim mrtvim donorom može se spasti osam života i poboljšati kvalitet njihove svakodnevice. Bez učešća svih državnih struktura, odnosno vlasti ne može se mnogo napraviti o pitanju kadaveričnih transplantacija. Potrebno je da se ugledamo na Hrvatsku, koja je kopirala španski model, inače najpoznatiji na svijetu, a čija je suština da svi po rođenju budu donori, dok se oni koji ne žele biti dio donorske mreže vode u registru - rekao je Topić.

On je dodao da veliki broj zemalja u Evropi funkcioniše upravo na takav način, navodeći da se u BiH vode dva registra, onih koji žele i onih koji ne žele da budu donori, s tim da su i jedan i drugi vrlo skromni.

- U Srpskoj takvi registri za sada uopšte ne postoje - naveo je Topić.

Saradnja

Na ministarskoj konferenciji juče je naglašena i potreba za zaključivanjem sporazuma na polju zdravstva između BiH i Hrvatske kako bi bila podstaknuta saradnja.

- Na osnovu prethodno iskazane spremnosti Hrvatske da pomogne BiH u procesu učlanjenja u Evrotransplant, saradnja bi bila utemeljena na razmjeni programa i sporazuma u definisanim područjima - saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana